Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Komunalno redarstvo vozila koja zauzimaju dva parkirna mjesta

vozila koja zauzimaju dva parkirna mjesta

Datum objave: 27.06.2019. 11:43

Poštovani, Zanima me da li postoji kakav način da se sankcionira vozač koji parkira svoje vozilo tako da zauzme 2 parkirna mjesta. Parking je u Kršiničevoj kod broja 32, a auto tako stoji već 10-tak dana :(

Fotografije

Tagovi:

Odgovori

Broj odgovora: 2

 1. mikimiso

  prije 14 dana

  auto je u međuvremenu odvezen. Ali da li se može obratiti nekoj službi za ovako parkirane automobile?

 2. gradska-uprava

  prije 8 dana

  Poštovani,

  prema očitovanju Direkcije za prometno redarstvo, vozilo parkirano na uredno obilježenim parkirnim mjestima s Vaše fotografije nije parkirano u suprotnosti sa odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, navedenim Zakonom propisana su prometna pravila, odnosno u odjeljku 12., zaustavljanje i parkiranje. Odjeljak 12. ima 11 članaka kojima se uređuje način zaustavljanja i parkiranja, kao i modusi nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, a naročito člankom 82., kojim su taksativno nabrojene situacije kada je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje te člankom 83. kojim su normirane situacije kada je zabranjeno samo parkiranje.

  Dakle, prometni redari ne kontroliraju parkirna mjesta označena sukladno zakonskim odredbama, već sankcioniraju vozače koji svojim parkiranjem čine prekršaje poput parkiranja na pješačkim prijelazima, autobusnim ugibalištima, raskrižjima, mjestima za vozila osoba sa invaliditetom, mjestima na kojima predstavljaju smetnju za tok prometa ili ugrožavaju druge sudionike u prometu itd, odnosno u ovom slučaju radi se o nekulturi u prometu, za koju zakon nije predvidio kaznu.

  Kako u ovom slučaju nije niti riječ o parkirnim mjestima pod naplatom, niti Rijeka plus nije u mogućnosti reagirati. Da se primjerice automobil parkira zauzimajući dva parkirna mjesta na parkiralištima pod naplatom, Rijeka plus bi naplatio parkirnu naknadu za oba parkirna mjesta.

  U tom smislu, nadamo se Vašem razumijevanju jer zaista, osim što možemo konstatirati da mnogo vozača ne poštuje prometnu kulturu, nismo u mogućnosti reagirati na ovakve slučajeve.

  S poštovanjem,
  Gradska uprava

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.