Vi se nalazite: Moja Rijeka Najave Ostalo Human Jukebox - francuski trubadur Guillaume Maupin u Rijeci

Human Jukebox - francuski trubadur Guillaume Maupin u Rijeci

Vrsta događaja: Ostalo

Vrijeme održavanja: 24.04.2014. 15:30

Mjesto održavanja: Radio Rijeka - Korzo 24, Rijeka, Hrvatska

Opis: U sklopu radionice za potporu razvoj hibridnih AV projekata koja se u Rijeci za osam participirajućih projekata održava od 23. do 27. 04., u Rijeku kao jedan od tutora dolazi i Guillaume Maupin, Francuz s belgijskom adresom, koji će se prvo na riječkom Korzu, ispred Radio Rijeke, predstaviti kao Human Jukebox (od 15.30 do 17.30 sati) a potom će u subotu 26. 04. u Klubu Tunel od 22 sata pokazati i svoje lice.

Guillaume Maupin je svestrana ličnost: zbog njegovog imena, koje su tradicionalno nosili francuski trubaduri – i zbog veze s glazbom dakako - on je dakle francuski trubadur mlađe generacije. On je i kantautor, zabavljač, kulturni aktivist, dramaturg, filmski kritičar i kustos briselskog Cinéma Nova… Međutim, ne uzima sebe previše ozbiljno. To je ponajviše vidljivo kroz njegovu glazbu čiji je, smatra Guillaume, humor sastavni dio, pa su mu i skladbe luckaste i neobične.
Ako ga treba žanrovski smjestiti, nalazi se negdje između rocka 60-ih, jazza, američkog folka, točnije alt-folka (pa čak i anti-folka), a u nekim detaljima i u afričkoj i azijskoj tradicijskoj glazbi. No najtočnije je reći da igra na kartu iznenađenja.

Guillaume pjeva na najmanje tri jezika; francuskom, njemačkom i engleskom. Na njima priča o dnevnim problemima, ljubavnim boljkama, zamoru i ushitu… Ukratko, skuplja kozmičke krhotine. Prati se na gitari, električnoj i akustičnoj, kao i na šest žičanih hibrida gitare, od bendža do guitjo-a.

Radi samostalno ili s drugim umjetnicima (Eugene Chadbourne, Beck, Lonely Kid Quentin, Mihai Iordache, Dead Western, Arrington de Dionyso, Euphorium freakestra...). I stage je dijelio s različitim izvođačima (Jeffrey Lewis, The Ex, Old Time Relijun, The Fall, René Binamé...) te nastupao u Sibiru, SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Rumunjskoj, Češkoj... U Rijeku stiže po prvi put.
Kad nastupa, voli isprovocirati „plodan susret s publikom“. Budući da je humor njegova uzdanica, tako najčešće i biva.

Jedan od njegovih atraktivnijih projekata svakako je Human Jukebox („radi“ na kovanice od 2 do 5 kuna ili eura)s kojim će se predstaviti i u Rijeci, na Korzu i u klubu Tunel. Guillaume postaje jukebox ili sa svojim bendovima Music for Rabbits i Tartine de Clous, ili solo, kao što ćemo ga gledati u Rijeci. Kao jukebox koji na kovanice svira iz izbora preko 200 poznatih pjesama nastupio je u mnogim kućama i stanovima, ali i u koncertnim halama, barovima, kinima… Human Jukebox je ujedno i vozilo za zabavnu multijezičnu vožnju.
Vožnju i glazbu spojio je i u filmu, kad je u 2011. s četvoricom prijatelja (Colletif One Take) snimio "Water Music", muzički film ceste sniman uzduž Europe, koji će premijeru imati u svibnju 2014. a fragmenti filma bit će prikazani i na Guillaumovom predavanju u subotu 26. 4. u Art-kinu Croatia.