Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Zvonimirova-nesinkronizirani semafori

Zvonimirova-nesinkronizirani semafori

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 11.06.2018. 22:33

Ovdje sam našao tužibabu staru godinu dana da "Rijeka promet radi na sinkronizaciji semafora u Zvonimirovoj".
Kako skoro svaki dan prolazim, nikakvu sinkronizaciju ne vidim.
Ako iz smjera Kauflanda idem prema gradu, na prvom semaforu Istarske/Zvonimirove mi je zeleno, na prvom ili drugom ZTC-a crveno i opet crveno kod Novog Lista.
Ni iz Liburnijske prema gradu nema sinkronizacije, ni iz smjera Novog Lista prema opatiji.


1.Što se konkretno napravilo, zašto tako godinu dana očajno radi?
Je li tko odgovoran?
2. Kako sada rade ti semafori?
3. U kojem smjeru bi i kako trebala raditi sinkronizacija kada proradi?

http://www.mojarijeka.hr/korisnik/sisa/tuzibaba/sinkronizacija-semafora-kod-novog-lista-2/
23.6.2017.

Odgovori

Broj odgovora: 2

 1. gradska-uprava

  prije 7 dana

  Poštovani,
  prije svega zahvaljujemo Vam se na javljanju. Pod pojmom sinkronizacije semafora podrazumijeva se usklađeni rad semaforskih uređaja u jednom nizu raskrižja, na način da se slijed paljenja zelenog svjetla na svakom sljedećem raskrižju usklađuje sa prosječnom ili planiranom brzinom vozila. Na taj način vozilo, ako se kreće u rasponu dozvoljene brzine, koja u gradu ne prelazi 50 km/h, prolazi raskrižjima unutar faze zelenog svjetla. Međutim, ovo je opis idealne situacije, pri kojoj su faze zelenog svjetla unutar rada semaforskog ciklusa jednake duljine, pa je onda i vjerojatnost vašeg prolaska kroz zeleno svjetlo na sljedećem raskrižju vrlo velika, naravno ukoliko se držite dozvoljene maksimalne brzine.
  Međutim, situacija na raskrižjima na potezu od raskrižja Zvonimirova-Zametska-Liburnijska pa dalje prema raskrižjima kod ZTC-a nije tako jednostavna. Naime, raskrižje Zvonimirova-Zametska-Liburnijska je raskrižje „Y“ tipa na kojemu se susreću tri vrlo jaka prometna toka, i to u smjeru kako prema središtu grada tj. prema istoku, tako i u suprotnom smjeru, tj. prema zapadu. Zato smo morali voditi računa o ukupnoj količini prometa i njenoj raspodjeli po prometnim pravcima (Zvonimirova-Zametska i Zvonimirova-Liburnijska), te sinkronizaciju ukupnog vremena faze zelenog svjetla na navedenom raskrižju „podijeliti“ na dva smjera, tako da je samo jedan period dobro sinkroniziran sa zelenom fazom na narednim raskrižjima, a drugi nije. To znači, da Vaš dolazak na raskrižje može ponekad biti u dijelu faze zelenog svjetla koja je sinkronizirana sa ostalim raskrižjima pa prolazite bez zaustavljanja, a jednako tako može se dogoditi i obrnuti slučaj, kada ćete imati dojam da Vas naredni semafor zaustavlja. Naravno da smo svjesni da takvo rješenje ni iz daleka nije savršeno niti popularno, ali primjenjuje se uvijek kada je primarna količina prometa koji mora proći kroz određeni čvor u jedinici vremena, a sekundarna je sama sinkronizacija. Nadamo se da smo pojasnili okolnosti sadašnjeg rada prometnih svjetala na opisanoj dionici.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 2. mamic

  prije 2 dana

  Ovo nije odgovor na postavljena pitanja pod rednim odgovorima. Molim da za svako pitanje dobijem odgovor.
  Konkretan odgovor bi bio da je "sinkronizacija postavljena u jutarnjem terminu u smjeru zapada kada vozilo brzinom od 50km/h prođe prvo raskršće kod NL, nailazeći na svako slijedeće, kod ZTC-a ima zeleno svjetlo....
  Tako je bilo od 1970-2015. kada su se montirali novi semafori i nisu "stručnjaci" poremetili

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.