Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Izgradnja "sortirnice" smeća na Rastočinama, tj Mihačevoj dragi - očekuje nas užasan smrad

Izgradnja "sortirnice" smeća na Rastočinama, tj Mihačevoj dragi - očekuje nas užasan smrad

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 04.03.2019. 20:43

Danas je u medijima gradonačelnik izjavio kako će se izgraditi sortirnica smeća u Mihačevoj dragi, odmah kraj Rastočina, Škurinja!
Planira se izgraditi odlagalište/ "sortirnica" za cijeli grad Rijeku 500m iznad Bille!
Znači sav otpad prije Marišćine gdje užasno smrdi bi sada ovdje trebao biti odvojen da tamo manje smrdi!?
Možete li vi zamisliti koji će to biti smrad, kako je ovo moguće!?

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Grad-Rijeka-zeli-sortirnicu-od-30-milijuna-kuna-da-se-vozi-manje-smeca-na-Mariscinu

Zašto se ne sagradi takva "sortirnica" na Pećinama kraj vile gradonačelnika!!!, a ne na Rastočinama, gdje živi tisuće ljudi.

Može li se naći bolja i udaljenija lokacija od urbane sredine.
To će užasno smrdjeti kod svake bure, jačeg bilo kakvog vjetra, a kako tek ljeti.... pa tko je to osmislio?

Koliko će nam samo vrijednost stanova pasti, nije dovoljno što Energo toliko plaćamo, već po ljeti nećemo moći ići na balkone od smrada. I nemojte govoriti da neće smrdjeti, jer kako smrdi na Marišćini, sada će se smrad proširiti na Kozalu, Škurinje i Drenovu.

Ima puno boljih prostora za izgradnju od ovog, zašto se forsira ova lokacija!?

Fotografije

Odgovori

Broj odgovora: 3

 1. Fran_Supil

  05.03.2019.

  Pa ovo je stvarno vrhunac idiotizma naših gradskih vlasti, fijasko Marišćine misle ublažit sortirnicom u Mihačevoj??? Pa ti ljudi su u stanju sve uništit iz čiste obijesti i lijenosti... počnimo s odvajanjem smeća na kućnom pragu pa nam neće trebat sortirnica! To bi vam trebao biti posao i zato ste na vlasti a ne da trujete građane! Pa zar mislite sve kamione Čistoće svaki dan "provlačit" kroz Mihačevu dragu da bi ih onda slali na Marišćinu? JESTE LI VI NORMALNI???

 2. gradska-uprava

  08.03.2019.

  Poštovani,
  projekt izgradnje Sortirnice pokrenut je temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, temeljem kojega je jedinica lokalne samouprave, u ovom konkretnom slučaju Grad Rijeka, dužan poduzeti sve potrebne mjere i izgraditi građevine u svrhu održivog gospodarenja otpadom. Te se mjere odnose na selektivno prikupljanje otpada, sortiranje odvojeno prikupljenog otpada te prikupljanje i sortiranje glomaznog otpada. Ovo posljednje obavlja se u reciklažnim dvorištima.
  Za aktivnost selektivnog prikupljanja otpada KD Čistoća, kojoj je Odlukom povjereno prikupljanje komunalnog otpada u gradu Rijeci, postavila je tri vrste spremnika za odvojeno prikupljanje i to jedan spremnik za papir i karton, jedan za staklenu ambalažu te jedan za plastiku, metal i tetra ambalažu.
  Da bi se navedeni odvojeno prikupljeni otpad doveo u stanje povoljno za plasman na tržište sekundarnih sirovina nužno je obaviti dodatno sortiranje prikupljenog otpada te se u tu svrhu mora izgraditi postrojenje u kojemu će se provoditi navedena aktivnost. Za provođenje aktivnosti sortiranja prethodno odvojeno prikupljenog otpada mora se izgraditi Sortirnica, odnosno „Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada“.
  Dakle, ponovno napominjemo da se na Sortirnicu dovozi samo odvojeno prikupljeni otpad iz tri navedena spremnika. Sortiranje se događa u zatvorenom prostoru u kontroliranim uvjetima, u hali dimenzije 20x40 m, iz koje izlaze sekundarne sirovine formirane u bale, odvojene po vrsti materijala (papir, plastika, metal, tetra ambalaža) ili u spremnicima ( staklo) te koje se nakon toga odvoze u tvrtke koje dalje koriste tako izdvojenu sirovinu.
  Ni u kom slučaju se ne može, niti je ikada planirano, na buduću Sortinicu dovoziti miješani komunalni otpad, jer je njegovo zbrinjavanje predviđeno na Županijskom centru za gospodarenje otpadom na Marišćini i koji u svom sastavu sadrži, između ostaloga, i organski dio otpada. Poistovjećivanje Sortirnice sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom nikako ne stoji, iz osnovnog razloga što na Sortirnicu dolazi isključivo prethodno odvojeni otpad, odnosno staklo, papir, plastika, tetra ambalaža i metal, a koji je samo jedan dio komunalnog otpada koji KD Čistoća prikuplja. Nastavno na gore izneseno proizlazi činjenica da, što je više odvojeno prikupljenog otpada, to će biti manje miješanog otpada koji će se odvoziti na Marišćinu i tu je velika uloga građana na koje se apelira da u čim većoj količini odvajaju otpad koji odlažu u spremnike
  Vezano za lokaciju na kojoj je smještena Sortirnica, u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav navode da je ta lokacija utvrđena sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno Prostornom planu uređenja Grada Rijeke i Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke, gdje je u poslovno – komunalno servisnim zonama oznake K3 dozvoljena gradnja građevina komunalne namjene. U prilog tomu govori i činjenica da je na navedenom području već izgrađeno Reciklažno dvorište Mihačeva draga te Reciklažno dvorište za građevinski otpad, građevine koje se bave aktivnostima gospodarenja otpadom svaka u svom dijelu namjene.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 3. gost-6

  11.03.2019.

  Plastika itekako smrdi. Samo otvorite kontejner "plastike" po ljeti pa će te osjetiti o čemu pričam. Ostaci hrane, otvoreni jogurti, mlijeko, tetrapaki pasirane rajčice....
  I to će onda biti cijelo vrijeme vani u balama. Prestrašno

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.