Vi se nalazite: Moja Rijeka Vaše mišljenje Besplatni CONSULTING mladim poduzetnicima

Besplatni CONSULTING mladim poduzetnicima

Datum objave: 05.07.2011. 21:40

Ovo je jedna ideja za koju moji prijatelji kažu da je donkihotska. Naime ja sam nedavno otišao i mirovinu nakom dugogodišnjeg rada na različitim menadžetskim poslovima. Kod stranih firmi u Hrvatskoj sam radio 20 god. tj vodio sam njihove firme od osnivanja do visokog stupnja razvoja . Ta svoja iskustava sam pripravan staviti na raspolaganje mladim ljudima koji kreću u svoj posao, a vrlo često nisu za te korake dobro pripremljeni niti educirani, pa se kao posljedica pojavljuju stečajevi, razočarenja i frustracije kako za njih tako i za njihove obitelji koje su se napregnule (ekonomski i sl), da im pomognu u realizaciji projekte samozapošljavanja. Ovu ideju nisam sam izmislio. Ona je već dugogodišnja praksa u razvijenim zapadnim zemljama. Tamo trgovačke komore, stručnjake u mirovini nezaboravljaju, već onima koji imaju volje, nude angažman za simboličku naknadu, da pomažu firmama u problemima, kao i da mladim ljuduma "otvaraju vrata" tj da svoje poslovne kontakte aktivno uključe u poboljšanje ili olakšanje rada firmama na početku njihovog djelovanja ili izlaska iz krize.
Kad sam kod naše HGK pokušao dobiti podršku za realizaciju ove ideje - samo su se nasmijali - STRAŠNO, da nije tragično. Ponašaju se na način kao da smo u ekonomskom procvatu, i da imamo neiscrpan kadar vrhunskih provjerenih stručnjaka, a ne da smo zamlja na kraju tranzicijskog lanca izlaska iz recesije, i skoro pa bez ikakve iskusne upravljačke strukure. Nije mi jasno kuda troše onolika sredstva koja se obvezno, svaki mjesec izdvajaju i iz najmanje firme - za koje namjene osim njihovih plaća. Osim toga imajući u vidu da je obrazovna struktura u RH više nego katastrofalna (samo 7% VS i VSS), mislim da je jasno da nismo tolko bogati da se možemo i smijemo odreći i jednog jedinog stručnog čovjeka u pripremnom periodu za ulazak u EU, jer tamo nas čekaju vukovi, koji nemaju milosti i samo vrebaju moment da nas progutaju kroz razrađene forme , već testirane u drugim državama.
Ovu ideju iznosim ovdje kao pokušaj da se istoj prikljući još koji Don Kihot i možda probudimo neke uspavane "ljepotice", da shvate da je došlo vrijeme za drugačije ponašanje. HVALA

PS - Moja ponuda za savjetovanje ograničena je, za sada samo na područje Rijeke. Ono se sastoji na pomoći u ocjeni ekonomske opravdanosti ulaska u projekt, na detektiranje problema u poslovanju, sugestije za racionalizaciju i ogranizaciju firme, kao i marketinške metode rada, a ne na pronalaženje sredstava za pokrivanje već nastalih gubitaka.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 6