Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Koliku plaću imaju riječki vatrogasci?

Koliku plaću imaju riječki vatrogasci?

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 17.02.2018. 20:09

Zanima me koliko zaposlenika tj vatrogasaca ima Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, te kolika im je prosječna plaća?
Koje im je dnevno/tjedno radno vrijeme?
Koliko vozila imaju i kojeg tipa?
Koliko još zapovijednika/tajnik
a Grad plaća u DVD Sušak, Drenova itd?

Za primjer dajem plaću policajca koji ima nešto iznad 5000kn tek nakon nedavnog povećanja.

Da li je u zapošljavanje u JVP Rijeke potrebno imati obiteljske veze budući da su navedena zapošljavanja novih vatrogasaca često bila iznimno kontroverzna gdje su prednost imali sinovi već zaposlenih vatrgasaca?

U medijima, pa i na tužibabi Radio Rijeke su se često javljali nezadovoljni vatrogasci koji nisu dobili posao.
Tako se prošle godine javio vatrogasac koji je imao više od 20 godina iskustva, radio kao vatrgoasac u Dina Petrokemiji te ostalim tvrtkama no posao je dobio mladi vatrogasac, bez iskustva, koji je "slučajno" sin jednog od već zaposlenog u JVP Grada Rijeke. Kako ovakve situacije komentira grad?
Često se govori da se unaprijed zna tko će dobiti posao?

Može li zapošljavanje biti transparentnije, uz poziv na mrežnim stranicama (koje su zastarjele) te kasnije obrazloženje odabranog kandidata?

Zašto je JVP Rijeke jedna od rijetkih koja nema stranicu na društvenim mrežama, čak i vatrogasci Zagreba, Umag, Rab, Lošinj te okolnih mjesta imaju, hvale se svojim poslom i poduhvatima dok Rijeka nema?

Na navedeni način vatrogasci se približavaju građanima, dnevno objavljuju fotografije sa intervencija gdje riskiraju živote poput u Zagrebu na valentinovo ili općenitih situacija gašenja, spašavanja.
https://www.facebook.com/vatrogascizagreb/

Odgovori

Broj odgovora: 3

 1. gradska-uprava

  22.02.2018.

  Poštovani,
  Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke na dan 20. veljače 2018. godine ima ukupno 136 zaposlenika, od kojih je 133 operativnih vatrogasaca koji rade na vatrogasnim poslovima.
  Prosječna mjesečna bruto plaća isplaćena u Javnoj vatrogasnoj postrojbi za 2017. godinu iznosila je 9.935,82 kn.
  Puno radno vrijeme zaposlenika je 40 sati tjedno, raspoređenih u četiri smjene.
  Radno vrijeme u smjenama je 12/24, 12/48, a vatrogasci su raspoređeni u četiri smjene po 12 sati rada. Zaposlenik koji se zapošljava u JVP Grada Rijeke, pored općih uvjeta utvrđenih Zakonom o vatrogastvu, mora ispunjavati i uvjete određene Sistematizacijom poslova i zadaća, a slobodna radna mjesta popunjavaju se oglašavanjem na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i oglasnim pločama JVP Grada Rijeke. U proteklih petnaest godina na postupak zapošljavanja pristigao je samo jedan prigovor, što ide u prilog transparentnosti postupka zapošljavanja. Postupak ocjene i odabira najboljih kandidata vrši povjerenstvo sukladno Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.
  Vatrogasnom postrojbom upravlja Zapovjednik i Upravno vijeće koje se sastoji od pet članova. Poslovodni i stručni voditelj vatrogasne postrojbe je zapovjednik, kojega u slučaju njegove odsutnosti ili privremene spriječenosti mijenja zamjenik zapovjednika.
  Javna vatrogasna postrojba trenutno na raspolaganju ima 6 navalnih vozila, 2 kombinirana, 3 vozila za spašavanje i gašenje s visine, 2 kemijska vozila, 3 autocisterne, 3 šumska vozila, 4 tehnička vozila, 1 vozilo za akcidente, 3 zapovjedna vozila te 7 vozila razne namjene za prijevoz vatrogasaca i ostale opreme.
  Zakonom o vatrogastvu, sredstva za financiranje redovne djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi, dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih zajednica te za opremanje njezinih članica, osiguravaju se u proračunu jedinice lokalne samouprave. Sukladno Zakonu, Grad Rijeka osim javne postrojbe, financira i dobrovoljna vatrogasna društva Sušak-Rijeka i Drenova, a ta Društva nemaju profesionalno zaposlene vatrogasce.
  Zapošljavanje u državnim i javnim institucijama, sukladno pozitivnim hrvatskim propisima, uvijek se provodi putem javnog natječaja, što znači nitko nema ovlasti bilo koga zapošljavati mimo zakonom propisane procedure. Stoga odbijamo bilo kakve insinuacije o mogućem namještanju natječaja i nepotizmu. Naime, svako, pa i radno mjesto vatrogasca, popunjava se raspisivanjem javnog natječaja na koji se mogu javiti svi kandidati koji ispunjavaju zadane uvjete. Konačni odabir kandidata ovisi o stručnjacima koji pri zapošljavanju, posebice vatrogasca, u obzir uzimaju niz parametara važnih za obavljanje, u konkretnom slučaju nerijetko i iznimno zahtjevnog posla. Na javnom natječaju svi prijavljeni kandidati imaju jednake startne pozicije, a na odabir kandidata nitko osim njih ne može utjecati.
  Upravo je u tijeku izrada nove web stranice JVP Rijeka, potpuno novog dizajna i funkcionalnosti, koja će biti preglednija i bogatija dodatnim sadržajima i informacijama o cjelokupnom radu postrojbe. Vjerujemo da će nakon toga i svi budući natječaji za zapošljavanje vatrogasaca, kao i sve ostale informacije, biti objavljene na službenoj stranici JVP Rijeka.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 2. mdh

  22.02.2018.

  Ili neto, prosjek je 6,803.63 kn
  Jako velika plaća, znam da u okolnim mjestima je prosjek oko 500kn niži i imaju veće radno vrijeme. I još im povećavate 5% plaće, uz to imaju web stranice zadnji put dodane vijesti i intervencije 2012. Tamo bi trebalo napraviti revizije zapošljavanja.

 3. Gost16

  22.02.2018.

  Vau, 130 vatrogasaca i 6.800kn plaće. Ogroman broj, stvarno se treba preispitati opravdanost tolikog broja vatrogasaca i ogromne plaće za svega 40 radnih sati tjedno.
  Baš sam pogledao, za ovu sramotu od web stranica i održavanja bi vostvo i zapovjednik trebao dati ostavku.

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.