Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Komunalno redarstvo Održavanje javnih površina

Održavanje javnih površina

Datum objave: 14.03.2019. 10:06

Recimo Park u Ticijanovoj ulici je zapušten to te mjere da ih se uvijek upozorava na košenje, obrezivanje raslinja kao i na smeće koje za vrijeme jačeg puhanja sve nosi ljudima u dvorište. Park je pun narkomanskih igala jer se u njemu skupljaju narkomani i beskučnici, koji su u raslinju živjeli čak 2 godine. Komunalnog redara nema na vidiku. Sve je obraslo kako travom i korovom tako i s podivljalim grmljem, kosi se jednom do dva puta godišnje i to uvije na poziv građana, iako imam saznanja od njihovih nadređenih da se mora kositi bar tri puta. Podivljalo raslinje i žbunje je zadnji put obrezano 20.09.2016. godine i svake godine obečavaju u planu je obrezivanje slijedeće godine. Čak su se i stabla rušila kod jakih bura, a u parku je i dječije igralište. Cijela Ticijanova je u neredu. Oko kanti za smeće je toliko smeća kao da se danima ne odvozi.Ulice u cijelom kvartu se metu dva puta godišnje i to ako.
Nadalje u blizini parka je zapušteno zemljište u još gorem stanju za koje Grad tvrdi da je u privatnom vlasništvu. Nadam se da će sada kada su komunalni redari dobili veće ovlasti da legitimiraju građane i sl da će iznači načina doći do vlasnika zemljišta i iste natjerat da očiste nered.
Zanima me što radi komunalni redar koji u kvartu u 4 godine nije viđen 2 puta, koliko se plaća iz gradskog proračuna za rad, odnosno ne rad čistiće za koje mi kao građani Grada Rijeke odvajma novce, do kada se mora upozoravati na nečistoču po svim kvartovima, zar nema Grad ugovor s čistočom po kojme mu je plačeno za održavanje čistoće bez da ih se upozorava????

Odgovori

Broj odgovora: 3

 1. gradska-uprava

  19.03.2019.

  Poštovani,
  neposredno nakon Vaše dojave, djelatnici Komunalnog društva Čistoća obišli su navedenu lokaciju i pritom utvrdili da je dječji park u Tizianovoj kao i obližnje zelene površine uredan i da se održava prema Planu čišćenja. Nisu uočena nikakva onečišćenja koja bi ukazivala na bilo kakav nemar nadležnih gradskih službi. Uz navedeno, komunalni se otpad kao i onaj odvojeno prikupljeni uredno odvozi, a ulica jednom tjedno. Nadalje, na lokalitetu Tizianove redovito se poduzimaju i izvanredna čišćenja, kada se za to ukaže potreba, a svaki nered prijavljuje se Komunalnom redarstvu na daljnja postupanja.
  Vjerujem da Vam je poznato da privatne površine nisu u nadležnosti KD Čistoća, kao niti Grada, već vlasnika. Svakako treba naglasiti da anonimne pritužbe, bez ikakvih provjera, ne pomažu u rješavanju nastalih problema, već, upravo suprotno- pomažu pojedincima koji očekuju da će nesavjesni postupci proći neprimijećeno i nekažnjeno, a da će se njihov nered sanira novcem građana. Kao što je već više puta javno istaknuto, čistoća grada se ogleda kroz njegovo održavanje, ali i kroz ekološku i građansku svijest pojedinaca koji žive u gradu, uz obostrano poštovanje.
  Vjerujem da razumijete kako uvijek i svugdje postoje neodgovorni pojedinci koji, primjerice, neprimjerenim odlaganjem komunalnog otpada, nagrđuju sliku grada, ali upravo stoga postoji besplatni telefon za građane u KD Čistoća 0800 99 99 00 na koji možete prijaviti takve situacije, a nakon čega se odmah pristupa čišćenju. Stoga Vas ljubazno molim da ubuduće, kada, kao što ste to i sada učinili, primijetite onečišćenja, to prijavite na navedeni telefon ili putem e-maila info@cistoca-ri.hr, jer je to najbrži način rješavanja problema.
  Komunalni redar redovito provodi kontrolu navedene lokacije i po potrebi i mjere, temeljem Odluke o komunalnom redu. Neposredno nakon Vaše prijave provedena je dodatna kontrola, ali onečišćenja i komunalnog nereda na navedenim lokacijama nije bilo. Ukoliko i dalje imate primjedbe, slobodno se izravno obranite komunalnom redaru nadležnom za područje ovog Mjesnog odbora putem telefona 209 504.
  Što se tiče zapuštene nekretnine koja se nalazi u neposrednoj blizini objekta na adresi Prvoga maja 44, uvidom u vlasničku dokumentaciju utvrđeno je kako je sporna k.č. u društvenom vlasništvu, ali dana je na korištenje fizičkim osobama te je njihova obveza orezivanja raslinja u okućnicama koje koriste. Budući je izvidom utvrđeno da zelenilo oko te okućnice ne prelazi na javnu površinu na način da ometa promet ili prolaz pješaka, ne postoji osnova za postupanje Komunalnog redarstva. U konkretnom slučaju problem je potrebno rješavati s korisnicima susjednih nekretnina te u krajnjem slučaju pravnu zaštitu ostvariti sudskim putem, temeljem odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koje uređuju susjedska prava.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 2. Pero1234567

  prije 31 dan

  Poštovani,

  Naravno da mi je poznato da privatne površine nisu u nadležnosti KD Čistoća, kao niti Grada, već vlasnika ali mi je isto tako poznato da komunalni redari po novome mogu vlasnike kazniti za nered u njihovom dvorištu. Svakako treba naglasiti da anonimne pritužbe, koje su itekako provjerene , uvelike pomažu u rješavanju nastalih problema, nije na meni da tražim vasnike niti da prijavljujem građane koji onečišćuju javnu površinu za to imate plačene komunalne redare.

  Naravno da razumijem kako uvijek i svugdje postoje neodgovorni pojedinci koji, primjerice, neprimjerenim odlaganjem komunalnog otpada, bacanjem smeća preko prozora stana i sl. nagrđuju sliku grada, ali opet ponavljam nije na meni da stalno zivkam čistoču i ne pada mi na pamet da to radim kad za to imate plačene komunalne redare.

  Navodite kako komunalni redar redovito provodi kontrolu navedene lokacije i po potrebi i mjere, temeljem Odluke o komunalnom redu, te da je neposredno nakon moje prijave provedena dodatna kontrola, ali onečišćenja i komunalnog nereda na navedenim lokacijama nije bilo. Ta tvrdnja nije točna i potkrijepit ću ju fotografijama . Broj za primjedbe koji ste mi naveli je kontaktiram i osoba s broja 209 504 nema pojma ili se pravi da nema pojma o čemu govorim uputila me je na sasvim nekog drugog. Što to znači da je trebam po cijel edana zivkat brojeve Grada da bi došla do informacije?
  Pišete o „ zapuštenoj nekretnini koja se nalazi u neposrednoj blizini objekta na adresi Prvoga maja 44, uvidom u vlasničku dokumentaciju utvrđeno je kako je sporna k.č. u društvenom vlasništvu, ali dana je na korištenje fizičkim osobama te je njihova obveza orezivanja raslinja u okućnicama koje koriste“, koristite se LAŽIMA i iz toga je vidljivo da Vaš komunalni redar ne obilazi teren i ne radi svoj posao za koji je plačen iz naših izdvajanja za komunalno. Nektenina kao prvo niti je zapuštena, niti je napuštena, a okučnica je u savršenom redu što ću također potkrijepiti fotografijama.
  Nadalje nije na meni da tražim vlasnike susjednih parcela, nego Vi nađite u čijem je vlasništvu zapuštena parcela ili kome je data u najam i neka taj netko sredi svoj nered koji nagrđuje sliku grada. Ako je parcela data u najam neka se osoba brine o tome ili neka buda vračena Gradu.
  Na području čitavog Grada postoji dosta parcela koje ajmo to tako nazvati „ne služe ničem“. Niti mogu biti za ceste niti za građevinska zemljišta niti za put niti su uređene, niti služe nečem, a ima obiteljskih kuća i stambenih zgrada koje su zainteresitane za otkup tog zemljišta pa će ga oni održavati ili pripojiti svom dvorištu i nešto napraviti s tim da nije zapušteno, recimo dječije igralište uz zgradu, samim time čistoća će imati manje posla, a i Grad će izgledati urednije i dobiti će novi prihod od prodaje takvih zemljišta te će smanjiti troškove održavanja.

 3. Pero1234567

  prije 31 dan

  Poštovani,

  Slike možte pogledati u galeriji slika pod nazivima:
  Navodno uređeni park u Tizzanovoj i Navodno zapušteno dvorište uz park u Tizzianovoj.
  Iz navedenih galerija se vidi da Vaš komunalni radar priča neistine te da dotična nekretnina nje zapuštena i nesređena kao i da nije bio u parku

  Lp

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.