Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Javne ustanove Ode lova (epizoda XY)

Ode lova (epizoda XY)

Datum objave: 10.09.2012. 10:58

Zanima me zašto se nakon što je potrošeno 34 milijona naših kuna odustalo od gradnje muzeja suvremene umjetnosti na provotnoj lokaciji?
Zanima me također dali će itko ikada u ovom gradu odgovarati za bezrazložno trošenje NAŠIH novaca???

Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2

Odgovori

Broj odgovora: 13

 1. urednik

  10.09.2012.

  Vaš upit je poslan.

 2. gradska-uprava

  11.09.2012.

  Poštovani,
  nije točno da je na projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti do sada utrošeno 34 milijuna kuna.
  Također nije točno da se „odustaje od gradnje na prvotnoj lokaciji“. Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a ujedno i Gradska knjižnica, smjestit će se u zonu ex Rikard Benčić u objekte u vlasništvu Grada Rijeke. Muzej je i prvotno bio planiran na lokaciji ex.Rikard Benčić, ali ne u okviru sada planiranih zgrada i ne u okviru postojećih gabarita, nego u smislu dogradnje T-objekta. Prema novom rješenju Knjižnica ulazi u T-objekt, a Muzej u ciglenu zgradu, dio H-objekta i dio Palače Šećerane koja se već obnavlja. Uz to, u sklopu istog projekta, intenzivirat će se radovi na obnovi Palače Šećerane. Sve navedeno smješta se u gabarite postojećih zgrada. Ovakav zaokret je učinjen s obzirom na financijsku situaciju u cijeloj zemlji koja uvjetuje potpunu neizvjesnost u kontekstu realizacije dosadašnjih projekata MMSU-a i Knjižnice. Osim toga, ovako osmišljen projekt otvara i mogućnost da se pored sredstava Ministarstva kulture i Grada Rijeke u realizaciju uključi i Ministarstvo gospodarstva putem Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, te da se projekt sufinancira putem Europskih fondova. Što se tiče dosadašnjeg projekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, na njega je ukupno utrošeno 12.711.264,29 kn (a ne 34 milijuna koliko navodite), dijelom od strane Grada, dijelom od strane Ministarstva kulture, a od toga je za uklanjanje objekata, koje je po Detaljnom planu uređenja provedeno, utrošeno 2.715.000,00 kn i to nisu propala sredstva jer ti radovi ostaju u funkciji novog projekta. Cjelokupni do sada utrošeni iznos treba sagledavati u svjetlu 140 milijuna kuna za koliko se ukupna realizacija oba projekta (i knjižnice i muzeja) pojeftinjuje da bi postala realno moguća i izvediva u vremenu u kojem živimo. U vremenima koja nisu bila kao ova i u kojima se moglo razmišljati na značajno drugačiji način, rađeni su normalno ambiciozni projekti. No ta su vremena prošla, a nitko ne zna kada će financijska kriza završiti. Stoga smatramo da je bilo posve odgovorno i razumno dosadašnje projekte analizirati, sagledati cjelokupnu financijsku i ostalu problematiku te pronaći adekvatno rješenje koje može garantirati realizaciju. Osim navedenog, u cijeli projekt financijski i provedbeno uz Grad Rijeku ušlo je i Ministarstvo kulture na posve partnerski način jer je ovako planiran projekt u cijelosti u skladu s usmjerenjem Ministarstva kulture budući da kulturnu baštinu, u ovom slučaju vrijednu industrijsku baštinu, sagledava na suvremeni način dodjeljujući joj uporabnu funkciju i namjenjujući je upravo sadržajima kulture.

  S poštovanjem,
  Gradska uprava

 3. Zdravax

  11.09.2012.

  Mirkoslavko .... Prvotna lokacija ... gdje je to ? ... vjerojatno si mislio na onu u starom gradu na temeljima garaze ko i ja ... ko i svi mi .... sad ispada da to tamo nikad nije ni bilo zamisljano ... ni u naqjbolja vremena ... mozda samo knjiznica .... hm ... A izgleda da nije ni ona ... Onda barem onaj RIMSKI ZID koji je godinama tamo stajao dok ga nije voda odnijela ... ili su ga pazljivo spremili negdje pa ce ga ... kada dodje vrijeme ponovno montirat, i bit ce stariji i ljepsi nego ikada ... ja vise nista neznam ... odustajem ... ovi carobhnjaci su jaci od mene .... osim toga ... motiviraniji su i obuceni da nas zaglupljuju ... a mi samo zelimo shvatit sto se to dogadja ... da uhvatis za uho nekoga od njih i odvedes ga tamo na tu lokaciju , on je nebi prepoznao, niti bi razumio zasto si ga uopce tu doveo i za uho vuko.

 4. Ksena

  11.09.2012.

  Više nikome ništa ne vjerujem..samo lažu i mažu nam oči.. svi slavni riječki projekti bi mogli biti gotovi za 50-100 god s dobro poznatim hrvatskih tempom. A tko će biti živ da to potvrdi?

 5. Mirkoslavko

  12.09.2012.

  pa iz novog lista od neki dan. Dobro nije 34 milijuna, nego ako ja dobro kužim 12 700 000 - 2 700 000 (za rušenje) opet je 10 milijuna bačeno u vjetar i to uopće nema veze s time da je sad novija verzija za neznam koliko jeftinija. Šta je to 10 000 000 kn??? ima Rijeka para.

 6. Mirkoslavko

  14.09.2012.

  Krvio si skužio tijek priče:
  1. 34 milijona kuna ti je lijepo zbrojeno u NL-u od prije par dana (mislim nedjeljnom)
  2. 12.7 mil kuna je iz gornjeg odgovora Gradske uprave
  3. recimo da su 2,7 utrošena na uklanjanje postojećih objekata (to može proći)
  4. Ostaje ti razlika od 10 mil kao jednsotavna matematička računica
  5. po tvom znači nije problem ako je to "samo" 10 mil kuna spiskano glavno da nije 34!?!?
  boli me briga za politiku i stranke, nije mi u interesu nikoga crniti (u ovom gradu nažalost opozicije nemate). Bilo bi lijepo kad bi neko počeo odgovarati kada se par milijona potroši uzaludno.

 7. Zdravax

  14.09.2012.

  Mislim da je smutnju izazvala nevjerojatna podudarnost Troskova projektiranja necega od cega se odustalo (12,7 miliona) i troskova uklanjanja objekta (2, 7 miliona) sto i nije bacen novac... Mirku, Slavku, Zdravku, tj meni se zavrtilo u glavi od tih brojki, pa se mogao dobiti dojam da neznamo o cemu se radi ... No dobro ... problem je taj sto u Gradu zaista nema dostojne opozicije koja bi po defaultu bila zlocesta, i strucna, a ne puna ljubavi i razumjevanja i sistematski biljezila rijeci i djela vladajucih te ih jednog dana pred narod istresla.
  Velik je i nezahvalan posao biti opozicija svagdje, a pogotovo u ovom gradu ... gdje se svi upinju da zastite vlast ... koja im je zivot dala. Nebi se cudio da uskoro upravo ova vlast, da bi opstala,oglasi natjecaj za opoziciju samoj sebi

 8. Silversurfer

  14.09.2012.

  Možda da pojasnimo pa da dodatno postavimo pitanje koliko je utrošeno na pripremu izgradnje muzeja na Klobučarićevom trgu koja se neće realizirati jer se promijenila lokacija?

 9. Silversurfer

  14.09.2012.

  Ispričavam se na krivo postavljenom pitanju,
  koliko je utrošeno na pripremu izgradnje knjižnice na Klobučarićevom trgu (pošto se knjižnica sada planira u Rikardu Benčiću)

 10. Zdravax

  15.09.2012.

  Eh ... bad sve moras pitat . Ja bi pito jos i dije onaj rimski zid ... jel ga stvarno voda odnijela kao i pare za njegovo dugogodisnje podupiranje, il se jos uvijek negdje skladisti, uz naknadu jeli, pa ce opet jednom uskrsnuti, ko avetinja neka ... nekih davnih vremena ... o nasem trosku.
  Eto materijala za nove tuzibabe ... navali narode

 11. Zdravax

  20.09.2012.

  Da imamo kvalitetnu oporbu koja bi strucno radila svoj posao, sigurno bi pored gradske uprave i ovdje imali njeno ocitovanje ... za ili protiv ... nije vazno. Ovako smo kao amateri inferiorni u dokazivanju bilo cega nekome kome je to posaon i koji usput hrabri svoje mlade da na nama ostre svoje zubice i dozive radost svoje prve pobjede

 12. gradska-uprava

  24.09.2012.

  Poštovani,

  na projekte i svu ostalu dokumentaciju knjižnice na Klobučarićevom utrošeno je do sada 8.216.293,73 (s PDV-om) (od strane Grada 6.541.293,00 kn, ostalo od ministarstva). Za kupnju prava građenja na ovoj lokaciji utrošeno je 8.978.512,00 kn i za pripremne radove oko 3,5 milijuna kn. Međutim, ti iznosi nisu propala sredstva jer će se navedena zgrada ondje doista i izgraditi kada financijske prilike to budu dozvoljavale i, iako neće niti knjižnica, imat će većinom javnu namjenu. Što se tiče ostalih sredstava, Grad bi pravo građenja ionako morao kupiti bez obzira na namjenu prostora, odnosno bez obzira gradio tamo zgradu, igralište ili nešto sasvim drugo.
  S obzirom na raspravu koja se u komentarima razvila, želimo napomenuti i sljedeće – bilo je posve moguće zadržati se na starim projektima knjižnice i MMSU-a za čiju realizaciju nema novaca ni u Ministarstvu kulture, ni u Gradu i to zbog izuzetno nepovoljnih ekonomskih i gospodarskih prilika u kojima se nalazi i cijela naša zemlja i velik dio zapadnog svijeta. Dakle, gradske službe mogle su naprosto sjesti i čekati da prođu godine krize kojoj nitko u ovom trenutku ne vidi kraj. Međutim, Grad je odabrao proaktivnu varijantu pristupa ovim projektima i s Ministarstvom dogovorio varijantu realizacije koja je s obzirom na sve okolnosti realna i moguća. Ono što iz tog partnerskog odnosa s Ministarstvom, i izmjenjene koncepcije treba proizaći je realizacija i knjižnice i muzeja, zaštita industrijske baštine i ušteda s obzirom na ranije projekte kao i s obzirom na činjenicu da bi i u postojeće objekte u Benčiću trebalo uložiti značajna sredstva za zaštitu (dakle, čak i kada ondje ne bi bili i MMSU i Knjižnica).

  S poštovanjem,
  Gradska uprava

 13. Silversurfer

  26.09.2012.

  "ti iznosi nisu propala sredstva jer će se navedena zgrada ondje doista i izgraditi kada financijske prilike to budu dozvoljavale i, iako neće niti knjižnica, imat će većinom javnu namjenu. Što se tiče ostalih sredstava, Grad bi pravo građenja ionako morao kupiti bez obzira na namjenu prostora, odnosno bez obzira gradio tamo zgradu, igralište ili nešto sasvim drugo"
  ako je tako onda u redu

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.