Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Prljavi grad - prijestolnica nekulture i nečistoće

Prljavi grad - prijestolnica nekulture i nečistoće

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 16.11.2018. 13:07

Poštovani,
danas čitam članak u Novom listu kako je grad Rijeka prljav i apsolutno se slažem s time. - vidi link

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Doselila-u-Rijeku-zgrozila-se-odrzavanjem-grada-Ovo-je-prijestolnica-nekulture-i-prljavoce

U više navrata sam pisao vezano za neodržavanje čistoće u gradu po svim kvartovima, a iz ostalih tužibaba može se primijetiti da ima puno građana koji su se gradu obratili za tu temu i sa pravom.

Uvijek je isti odgovor od nadležnih da se grad čisti po planu održavanja i sukladno financijskih mogućnostima, ali takav odgovor nije zadovoljavajući jer po izgledu kvartova koji su svi ili većina prljava izgleda da kao da novac određen za održavanje je ili vrlo vrlo mali ili uopće nije osiguran i moje mišljenje je da gradske ustanove za održavanje su neodgovorne, nesposobne i jednostavno ne rade dobro i savjesno svoj posao. Naime i sa mnogo manje novaca u proračunu grad može biti čišći, uredniji održavanji, a komunalna društva da rade svoj posao za koji su vrlo dobro plaćeni.

Pitanje je: što se radi na tome da grad bude čišći, uređeniji, da se uređuju zelene površine, čiste javne površine itd.
Da li i dalje želimo biti grad nekulture i nečistoće ili se to misli promjeniti?

Riječanin

Odgovori

Broj odgovora: 5

 1. teta

  16.11.2018.

  Rijeka je postala čudo od prljavštine i komunalnog nereda. Očito je da plan održavanja ne funkcionira i da bi održavanje čistoće trebalo staviti u prioritete. Kao i sankcioniranje neodgovornih vlasnika pasa čijim su kakicama premazane ulice centra sve dok kiša ne padne.

 2. Fran_Supil

  19.11.2018.

  U razgovoru o ovoj temi s prijateljima, susjedima, kolegama - jednom rječju sugrađanima - uvijek se nameće isti zaključak: grad nam je nevjerojatno prljav, zapušten i neuredan. Osobno ne pamtim ovako loše stanje; smeće je razbacano posvuda, neregistrirani auti na svakoj prometnici i parkiralištu, šikara ili trnje na zelenim površinama. Vrijeme je da gradski oci učine nešto po pitanju (ne)efikasnosti organizacije gradskih službi.

 3. gradska-uprava

  20.11.2018.

  Poštovani,
  zahvaljujemo Vam na javljanju i kritikama koje su uvijek dobrodošle, posebice stoga što se uistinu uvažavaju i koriste za unaprjeđenje poslovanja nadležnih gradskih službi i kako bi se ispravili eventualni propusti. Nažalost, u Vašem dopisu nije konkretizirano o kojim je točno lokalitetima riječ , a sve javno-prometne površine u Rijeci redovito se čiste, prema utvrđenom programu. Dakako, kada se za to ukaže potreba, pristupa se i izvanrednim čišćenjima, neovisno o čemu je riječ. U slučaju pojave bilo kakvog komunalnog nereda, onečišćenja ulica, nesavjesnih postupaka građana ili nastanka divljih deponija, vrlo brzo sve nadležne službe Grada poduzimaju mjere sanacije.
  Kako nam nije poznato što Vas je konkretno potaklo na ovaj dopis, teško je precizno odgovoriti na postavljeno pitanje, ali svakako moramo naglasiti da se čistoći grada uistinu vodi računa na dnevnoj razini i u izravnom kontaktu s korisnicima. No, nadam se da ste svjesni i toga da nisu svi prostori u nadležnosti Grada već i drugih subjekata i fizičkih osoba.
  Upravo stoga teško se može prihvatiti Vaša konstatacija da je Rijeke prljav i neodržavam grad. Istina je da se čistoća grada ogleda kroz njegovo održavanje, ali i kroz savjest njegovih građana, za što su potrebne godine truda i sustavne edukacije.
  Možemo se složiti s Vama kako uvijek treba težiti boljem i kvalitetnijem, na čemu Grad Rijeka u kontinuitetu radi dugi niz godina, ali je isto tako činjenica da su onečišćenja grada rezultat ponašanja neodgovornih pojedinaca i manjka kućnog odgoja na što je gotovo nemoguće utjecati, osim ako se počinitelj ne zatekne u počinjenju takvog prekršaja, kada ga komunalni redar za to može kazniti. Vjerujem da ćete se složiti s tim da je neprimjereno uspoređivati najrazvijenije regije s našim podnebljem; od financijskih aspekata pa do kulture življenja.
  Stoga Vas ljubazno molim da slobodno ukažete na konkretan problem, jer u tom slučaju nadležne gradske službe mogu intervenirati u najkraćem mogućem roku sanirati bilo kakvo onečišćenje.
  Zahvaljujemo Vam na javljanju te se iskreno nadamo Vaše razumijevanju svega navedenog.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 4. cez

  20.11.2018.

  Poštovana Gradska upravo,
  jedan od primjera nečistoće i neodržavanja je prijavljen na tužibabi dana 15.11.2018. u 14:12, a uz opis imate i fotografiju:
  Moja Rijeka → Tužibaba → Ostalo → Pijanci i propalice su po cijeli dan na autobusnom kolodvoru Rijeka
  Ukoliko je Grad Rijeka nekim slučajen nije nadlležan i suodgovoran za održavanje glavnog autobusnog kolodvora u Rijeci, ovom prilikom Vam ukazujem na sličan problem na klupicama na Rivi Boduli gdje je pod je pun smeća te smrdi po urinu i povraćanju.
  S poštovanjem, Građanin grada Rijeke

 5. Gost44

  27.11.2018.

  Poštovani,
  žao mi je što grad Rijeka ne vidi povod ovom mojoj tužibabi, stoga predlažem odgovornima iz grada da slobodno izađu iz svojih toplih ureda i naprave "đir" od istoka prema zapadu i siguran sam da će uvidjeti i shvatiti koji je povod bio ovoj tužibabi.

  S poštovanjem,
  Riječanin

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.