Vi se nalazite: Moja Rijeka Vaše mišljenje Umiranje Rijeke - Novi List

Umiranje Rijeke - Novi List

Datum objave: 23.10.2010. 22:49

zanima me što mislite o članku u Novom Listu: http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/umiranje-rijeke.aspx

ja sam nažalost/nasreću premlad da bih mogao objektivno komentirati razvoj rijeke u 90-ima i ranije, smjernice razvoja prema gradu tercijarnih i kvartarnih djelatnosti, zatvaranje velikih industrijskih pogona .... definitivno se može primijetiti usmjerenje grada prema tim djelatnostima, i to ako sagledamo u što se najviše novci ulažu: promet, turizam, sveučilišni kampus, sport .... Međutim, to mi nekako bez ove "podloge", proizvodnje i industrije (ne mora biti teška industrija!) stoji na labavim temeljima. Ako nemaš jake proizvodnje, nemaš stvaranja novih vrijednih dobara koji "fizički" nešto vrijede, pa ako baziraš ekonomiju na uslugama, svako-malo te pokosi kriza, jer se ne može u kriznim uvjetima "povući" sa proizvodnjom koja ne postoji. Opet, Rijeka je premali grad da se u ovakvim visoko centraliziranim uvjetima u RH pokrije sa šarenilom djelatnosti gdje će obitavati velike firme. Ne treba se zavaravati, RH je mala zemlja i uz to jako centralizirana, sve je u Zagrebu.
A da ne pričamo o Riječkom prstenu gdje svaka općinica i gradić vodi neku svoju politiku … Dosta je to kompleksan problem, a čini mi se da je politika odigrala ključnu ulogu.

Privatizacija je nažalost učinila svoje, i to se više ne može ispraviti.

I nije mi jasna priča sa velikim integralnim sveučilišnim kampusom, ako nove mlade snage sa diplomom neće moći nigdje naći posao, nego ići u Zagreb, ili van RH., kao što je slučaj već jedno dulje vrijeme. Veliki broj mojih kolega i prijatelja je nakon završenog fakulteta otišlo iz Rijeke. Jednostavno nema posla, o ono što postoji nisu baš bogzna kakvi uvjeti (moja saznanja su iz područja moje struke i srodnih: informatika, računarstvo, elektrotehnika).

Eto, taj članak je dosta pesimističan, pa onda valjda i misli takve poteku nakon čitanja. Zanima me vaše mišljenje, a možda dobijemo i komentar od nekoga iz Gradske uprave :-)

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1