Abeceda kapitala

21.03.2012.

U Hrvatsku dolazi fiskalizacija

Autor: Dejan Cvjetkovic

Po kuloarima se priča kako se od iduće godine u Hrvatsku uvodi fiskalizacija. Što nam ona dobrog ili lošeg nosi i zašto je u BiH od uvođenja zatvoreno preko 7000 pravnih subjekata i obrta ?

Abeceda kapitala

Proces fiskalizacije u Hrvatskoj podrazumijeva cjelokupni proces uvođenja i funkcioniranja fiskalnih sustava. Od uvođenja Zakona koji će definirati precizno tko i kako mora koristiti fiskalne kase, do sustava kontrole korištenja istih. Dakle, ako Zakon bude definiran kao do sad postojeći Zakoni u svijetu, svaka pravna osoba morati će kupiti fiskalnu kasu, program, te svakodnevno slati podatke bežičnim putem u Poreznu upravu.

Prema odredbama Zakona o fiskalnim sistemima svaka pravna osoba koja je upisana u odgovarajući registar za promet dobara, odnosno za pružanje usluga klijentima ima obavezu evidentiranja ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja.

No, postoje i izuzeci, te fiskalnu kasu u BiH ne moraju koristiti osiguravajuća društva, poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju kod kuće ili na pijačnim tezgama i tradicionalni stari zanati, privredne komore, obrtničke komore, advokatske komore, liječničke komore i druge komore, udruženja, fondacije i niz asocijacija iz nevladinog sektora.

Zanimljivo je da je fiskalizacija stigla iz Italije, iako je uglavnom implementirana u zemlje u tranziciji, očito zbog problema u naplati poreza. Kod naših susjeda, BiH, uvođenje veće kontrole putem fiskalnih kasa do sada je pomoglo najviše trgovcima kasa i programa, dok se od cijelog projekta u ovo doba krize Država baš nije okoristila. U BiH je od uvođenja od posla odustalo preko 7000 pravnih osoba, te je cijela vojska radno sposobnog stanovništva završila na birou za zapošljavanje. Ovo između ostalog možemo zahvaliti i cijeni uređaja i programa koja iznosi nemalih 500 EUR u osnovnoj verziji te nikako nije  mali izdatak u ovo krizno vrijeme. Na to treba dodati i mjesečni paušal za održavanje programa, te stalnu telefonsku ili drugu liniju za komunikaciju sa Poreznom upravom. Prema informacijama koje stižu iz nama susjedne BiH od 110 tisuća obrtnika u Federaciji očekuje se da će 35 tisuća ove godine prestati sa radom.

Kakve su posljedice gašenja 35 tisuća pravnih osoba u BiH ? Očekivano je da će ovim potezom mirovinski fondovi, zdravstveni fondovi, te fond za zapošljavanje  izgubiti oko 50 milijuna  EUR. Oko 25 milijuna EUR izgubiti će fondovi od doprinosa radnika kod poslodavaca, oko 15 milijuna EUR gubitka od poreza na dohodak, te se broj nezaposlenih povećava za otprilike 50.000 ljudi.

Lako moguće da bi situacija bila drugačija da je kojim slučajem trošak nabave kasa i programa na sebe preuzela Država. Na ovaj način procjenjuje se kako će  od fiskalizacije nastati akumulacija od oko 90 milijuna EUR, gdje po osnovu PDV-a država očekuje 8 milijuna, telekom operateri skoro milijun, a najveću dobit očekuju dileri fiskalnih kasa, preko 80 milijuna EURa.

Uvođenjem fiskalnih kasa došlo se i do zanimljivog načina kompjuterskog kriminala, od onog osnovnog gdje su pojedinci prevareni jer im plaćena oprema nikad nije isporučena, pa sve do onog gdje su pojedincima instalirani programi koji uopće nisu imali telefonsku vezu sa Poreznom upravom.

Fiskalizacija je dakle jednostavno evidentiranje prometa dobara i usluga, kako bi Država imala uvid u promet i da bi znala koliko si u stvari prodao. U dobro uređenom sustavu, kakav je trenutno naš, nije previše jasno zašto bi fiskalnu kasu imao netko tko i tako sav promet radi isključivo preko računa, bez gotovine u rukama, no pitanje pravnih osoba koje rade direktno sa gotovinom vjerujem da bi bilo dobro kontrolirati. Iako možda malo prekasno. Vidimo kako se polako gase kafići, kako se zatvaraju poslovni prostori, kako je sve više praznih poslovnih prostora, pa se pitam da li je ovo pravo vrijeme ili je vrijeme kontrole već dugo iza nas ? Tijekom proteklih 20 godina isisan je bez ikakve kontrole novac iz Državnih poduzeća, nisam baš uvjeren da bi fiskalne kase spriječile lopovluke koji su se dešavali na visokom nivou.

A što se desilo u BiH nakon prvih godinu dana ? Kaže jedan od kontrolora: „Do sada je provedeno oko 6.000 kontrola. Otkrili smo slučajeve da vlasnici pojedinih servisa u fiskalnim uređajima koji su već fiskalizirani naknadno ugrađuju određene skrivene opcije koje omogućavaju da vlasnici sakriju promet da plate manje poreza.“

Dakle, poruka je jasna, mali obrtnici su uništeni, veliki i dalje varaju. A iz BiH nam poručuju: „Taj porez nije loš kad bi se pomagalo siromašnim osobama i izlazilo u susret socijalnim ustanovama. Ali kad je to korumpirana vlast, onda oni to ubiru sebi i troše pare u nešto drugo.“

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1