Vinil je finil

12.07.2018.

Tip s kosom u prvoj polovini godine MMXVIII

Autor: Vlado Simcich

Kao i svake godine, Kosac je radio neumorno. Pred njim je još napornih nekoliko mjeseci rada, pa vam donosimo statistiku prve polovine nogometne godine za pamćenje!

Vava - Vinil je finil

Siječanj 2018

04.01. umro Ray Thomas, član grupe Moody Blues. Rođen koncem 1941. pokraj Birminghama, u 60ima je već započeo karijeru muzičara u grupi El Riot and the Rebels, da bi s nekim članovima iz tog benda uskoro, 1964. oformio Moody Blues. Ray Thomas je bio prepoznatljiv ne samo vokalnom izvedbom nego i po sviranju nekoliko instrumenata, no najznačajnija mu je uloga flautiste što se lijepo da čuti u njihovom vječnozelenom hitu Nights in white Satin. Samostalno je objavio dva albuma, a sve ostalo je vrijeme ostao punopravnim članom Moody Blues do kraja 20.stoljeća, kada je zbog bolesti bio prinuđen odstupiti.

 

10.01. u 67. godini umro je Fast Eddie Clarke, gitarist grupe Motorhead, s kojima snima debi album (1977), te redom Overkill, Bomber (oba 1979), Ace of Spades (1980), No Sleep til Hammersmith i Iron Fist (1982). Tijekom turneje po Americi napustio je Motorhead te s basistom grupe UFO, Peteom Wayom, osnovao Fastway, s kojima je već 1983. snimio debi, a do 2011. naredali su ukupno šest albuma u karijeri. Fast Eddie je bio posljednji živi originalni član Motorheada, nakon što su umrli Lemmy, te Philty Animal. Objavio je dva samostalna albuma i kompilacijsku antologiju koja obuhvaća cijelokupnu njegovu karijeru od 1974. do 2007.

 

15.1. U 46. godini života umrla Dolores O’Riordan, pjevačica i autorica irskog sastava Cranberries. Mrtvu su je zatekli u hotelskoj sobi Hilton u Londonu, gdje je snimala obradu Zombie s hard rock sastavom Bad Wolves. Bolovala je od bipolarnog poremećaja, no to nije razlog njezine prerane smrti. Cranberries je okupila krajem 80ih godina, a 1993 postaju internacionalnim hitom zahvaljujući pjesmama Zombie i Linger, a debi alum "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?", prodan je u milijunskoj tiraži.  Dolores O'Riordan je nakon razlaza s matičnim sastavom objavila dva samostalna albuma, koji međutim nikada nisu postigli značajniji uspjeh.

 

16.siječnja. U 69.godini života umro je Dave Holland, bivši bubnjar grupa Trapeze, s kojima je snimio svih šest albuma, te HM prvaka Judas Priest, od 1979 do 1989. godine. Trapeze je oformio s basistom i pjevačem Glennom Hughesom, koji nakon tri albuma odlazi u Deep Purple. U Judas Priest ulazi upravo na snimanje prekretnice albuma benda - British Steel. 2004.godine osuđen je na osam godina zatvora nakon što je silovao 17-godišnjeg učenika kojeg je podučavao bubnjarskom stilu. Nakon oslobođenja preselio se u Španjolsku gdje je preminuo. Do kraja je života tvrdio da nije kriv.

 

21.1. U 76.godini života preminuo basist Jim Rodford, najpoznatiji po svom radu u britanskim sastavima 60ih Zombies, Kinks i Argent. Samo tjedan dana ranije je s postavom Zombies odsvirao posljednji koncert u Floridi. Umro je od posljedica pada niz stepenice u vlastitom domu. U sastavu Zombies djelovao je tek nakon njihova ponovnog uskrsnuća tijekom ovog stoljeća. Kinksima se pridružio 1976. na snimanju albuma Low Budget te ostao s njima sve do definitivnog razlaza 1996.


24.1. u 60.godini preminuo Mark Edward Smith, vođa grupe The Fall. Ovaj mančesterski sastav je oformio nakon što je vidio Sex Pistolse s nekoliko istomišljenika. Za života je objavio 32 albuma, navodno je bio iznimno teška osoba za suradnju pa ne čudi da je kroz The Fall prošlo preko 60 članova. Njegov opus se najčešće opisuje kao postpunk, ali s utjecajima The Move, Kinksa, Doorsa, Can, te s odličnim, ironičnim i mračnim tekstovima. U Engleskoj ga se držalo nacionalnim blagom i kultnom ličnošću.

 

25.1. Marijan Marić, jedan od osnivača riječke grupe Školjke, preminuo od posljedica kronove bolesti. Živio je u Kastvu, bio je ekološki aktivist i tattoo majstor. Od njega su se oprostili prijatelji na komemoraciji održanoj u klubu Palach.

 

31.1. Gitarist londonskog HM sastava Shields, George Christie, izvršio samoubojstvo. Shields nisu u velikoj mjeri poznati, no njihovi albumi nisu prolazili nezapaženo u Britaniji. Posljednji materijal na kojem je Christie radio bio je EP ‘Guilty’ iz 2015. Članovi sastava kratko su se oglasili priopćenjem na fejsu, pogođeni njegovom smrću.

 

07.2. Bubnjar američke grupe Mr Big, Pat Torpey, preminuo u 64.godini života od posljedica parkinsonove bolesti. Budući da je već od ranije bilo poznato kako boluje od ove smrtonosne bolesti, nije mogao sudjelovati na svim snimkama njihovog posljednjeg albuma Defying Gravity, iz 2017. Na njegovo je mjesto uskočio Matt Starr, dotadašnji tehničar. O Torpeyju su svi suglasni da je bio izvrsna osoba i fantastičan muzičar. Osim što je s Mr Big snimio sve albume osim posljednjeg, bio je članom grupe The Knack, svirao je za Roberta Planta, Belindu Carlisle, Johna Parra. Kako je Mr Big bio zaista mr big u Japanu, Torpey, poznat i po svojim sjajnim vokalnim interpretacijama, za njihovo je tržište snimio dva samostalna albuma. Kao pjevač.

 

08.06. U 68.godini života je umro Danny Kirwan, jedan od trojice gitarista iz rane bluzerske faze Fleetwood Mac. Pridružio se Peteru Greenu i njegovom sastavu nakon što im je sa svojim bendom Boilerhouse bio predgrupa 1968. Mike Vernon, producent Fleetwooda je bio oduševljen nastupom te je jednakim entuzijazmom odgovorio i Green pozvavši Kirwana u bend. Bio je treći gitarist u postavi uz spomenutog Greena i Jeremyja Spencera. U toj postavi snimaju i jedan od najljepših instrumentala ikada, Albatross. Singl je dospio na broj 1 britanske liste, a na B stranu dobrodošlicu su mu članovi benda poželjeli tako što su uvrstili Kirwanovu kompoziciju Jigsaw Puzzle Blues, na kojoj je odsvirao i sve gitarske dionice. Ostao je u grupi do 1972., a otpušten je zbog alkoholizma, pa se uskoro upustio u samostalnu karijeru. Objavio je tri albuma. U osamdesetima je teško preživljavao i bio beskućnikom, navodno su njegovi eksperimetni s LSDijem predaleko otišli. 1998. godine je zajedno s ostalim članovima grupe Fleetwood Mac bio uvršten u Rock and roll hall of fame.

 

22.06. U 54.godini života, u Las Vegasu, umro je bubnjar grupe Pantera Vinnie Paul Abbott. Rođen je u Texasu 1964., a zajedno s bratom Dimebag Darrellom osniva 1981. Panteru. No tek dolaskom Philom Anselmom, pjevačem koji mijenja njihov glam izričaj u mračniji i brutalniji, Pantera dolazi do svjetskog uspjeha. Peti album, Cowboys from Hell postaje mega hit te jedan od najutjecajnijih albuma u novijoj povijesti heavy metala. Pantera se razilazi 2003.godine, a braća su oformili novi band Damageplan, no nakon svega jedne godine polaganog stvaranja novog zvuka i osvajanja tržišta gitarist Dimebag biva ustrijeljen na koncertu u Ohiju, u prosincu 2004. Vinnie Paul se pred dvije godine pridružio grupi Hellyeah, a posljednji album na kojem je svirao bio je Unden!able.

 

Tagovi: