Abeceda kapitala

04.08.2011.

Predrasude o životnom osiguranju

Autor: Dejan Cvjetkovic

Prije nekoliko godina Arsen mi se obratio sa velikim problemom. Kupio je kamp kućicu, dolazi u nju preko ljeta na dvadesetak dana, no čim se raspakira navale iz raznih smjerova rodbina, prijatelji, svi. I on nema drugog rješenja već prodati kamp kućicu i otići negdje gdje se može odmoriti tih nekoliko dana godišnjeg. Nasmijao sam se u sebi te u jednoj sekundi smislio rješenje.

Abeceda kapitala

Rekoh mu slijedeće: „Uzmi komad kartona, crni flomaster, napiši na karton velikim slovima PRODAJEM ŽIVOTNA OSIGURANJA i stavi karton sa natpisom na vrlo vidljivo mjesto. Arsen me u čudu pogledao, skoro se naljutio, jer dolazi sa velikim problemom a ja se sprdam. Kaže on meni: „ Daj molim te, kakva glupost. Ja ozbiljno pitam da mi riješiš problem a ti se glupiraš.” No, nakon nekoliko trenutaka shvatio je da sam ozbiljan. Pomogao sam mu izrezati hamer, napisati velikim slovima informaciju, te smo natpis montirali na prednju stranu kamp kućice, na vrlo vidljivo mjesto. Nakon dva dana Arsen me zove telefonom i kaže: „Hvala ti, spasio si me, već dva dana nema niti žive duše kod mene. Dužan sam ti večeru gdje izabereš.”

Čemu toliki animozitet prema prodavačima životnog osiguranja ? Proizvod je koristan. Jedini proizvod koji sa protokom godina dobiva veću vrijednost.. Za razliku od svih naših automobila, mobitela, Ipada, koji sa minutama samo gube vrijednost. Analizirajmo samu logiku životnog osiguranja. Jedan odokativni izračun. Ulaganjem npr 50 EUR mjesečno na period od 25 godina osiguranje će mi po isteku vratiti sve što sam ulagao. Dakle 15.000 EUR. Plus neku dobit za te godine. Dobit ovisi o radu Društva pa nije kod svih ista. No mojih 15.000 EUR dobivam sigurno. Zato se i zove osigurana svota.  Korist 1 = sigurna štednja.

Što još? Pa ako se po ovakvoj polici osobi dogodi smrt tijekom trajanja, osiguranje će odmah isplatiti 15.000 EUR. Ako je smrt posljedica nesretnog slučaja Društvo isplaćuje duplo, 30.000 EUR. Neka Društva imaju i mogućnost trostruke ili višestruke isplate za slučaj smrti uslijed nezgode. Korist 2 = sigurnost za porodicu da neće završiti na ulici smrću hranitelja.

Ima li još? Naravno. Uz ovu policu možemo ugovoriti i dodatnu policu nezgode. Za godišnji iznos od npr 25 ili 50 EUR za slučaj invalidnosti kojoj je prethodila nezgoda, osiguranje nam isplaćuje postotak, ovisno o stupnju invalidnosti do čak 50.000 EUR. A isplata ovog iznosa ne umanjuje isplatu osigurane svote štednje.  Korist 3 = u slučaju nezgode i invalidnosti biti ću makar malo više financijski stabilniji.

Djeca. Što bi neki od nas dali prije tridesetak godina da su na početku školovanja imali neki iznos za smještaj i početak studija u drugom gradu? Pa zašto u tome sprječavati svoju djecu? Korist 4 = Briga za potomstvo.

Kredit. Ovo mrzim, ali moram spomenuti. Zašto mrzim? Jer kad progovorim o kreditima svi ostali argumenti padaju u vodu. I polica životnog osiguranja postaje sredstvo za dolazak do kredita. No, recimo i ovo. Dolaskom u Banku šalter službenik nas nakon odobrenih papira za kredit sa simpatičnim smiješkom upita: „A polica osiguranja? Nemate? Pa kako to nemate? No, dobro, evo mi nudimo i police osiguranja i sad ću vam ponuditi ovu jedinstvenu blablabla.... „ I što se dešava? Prisiljeni smo uzeti policu osiguranja pod uvjetima koje nam službenik nudi, bez ikakvog uvida što se nudi u drugim Društvima. Jer on nudi samo policu osiguranja koje ima Ugovor sa njegovom Bankom. I za druge nema pojma. A mi? Mi smo bili pametni pa smo već prije mjesec, dva, godinu, saslušali neovisnog savjetnika za osiguranja te izabrali najbolju ponudu u skladu sa našim potrebama. A razlika ima. Ogromnih. Ne u osiguranim svotama. Ali u dodacima. Neke kuće nude višestruke iznose što sam već rekao. Neke druge nam nude besplatno osiguranje stana ili kuće na 20 ili 30 godina. Neki nam nude besplatni tehnički pregled našeg vozila idućih 30 godina. Neki nam nude i nude i nude.... saslušajmo na vrijeme neovisnog savjetnika bez ikakvog pressinga. Korist 4 = osiguranje povrata kredita.

Svi ovo već dobro znamo. I nije nam ništa novo. E pa čemu onda bježanje od osobe koja prodaje osiguranje? Vjerojatno strah da će nam uvaliti nešto što nam sigurno ne treba. A mi baš sad nemamo viška novaca za štednju za svoju mirovinu. A što je ovo? Novi Iphone? Petica? Čovječe koliko košta. Nisu normalni. Aha. Daju na rate. Samo 14 posto kamate. Super. Idem odmah ujutro ispeglati karticu. Pa to i nije tako puno ako plaćam mjesečno. A osiguranje? Ma kakvo osiguranje. To su gluposti. Neće se meni ništa desiti. Ali novi Iphone.  Petica. Ne mogu dočekati jutro.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 6