Vinil je finil

22.10.2018.

Pacijent iz sobe 19

Autor: Vlado Simcich

Nerado se upuštam u kritičke osvrte pisanih riječi, a ako ponekad i osjetim potrebu o nečemu iskazati mišljenje činim to na obilazan način, preskačući teorijsko-znanstveni pristup, kako zbog književne nekompetencije tako i zbog vlastite nesigurnosti u prosudbu samog teksta. Kako nastavljam bolovati od istih simptoma u nastavku ću kolumne svejedno pokušati pronaći razloge zbog čega ne biste trebali propustiti predstavljanje, kao i nabavku, novog romana 'Pacijent iz sobe 19', autora Zorana Žmirića.

Riječki pisac i glazbenik Zoran Žmirić, dobitnik brojnih nagrada, odnedavno ima novi roman

Dijelovi ovog rukopisa predstavljani su tijekom nekoliko godina na nastupima Ri Lita, na Noći velikog čitanja, pa su poznati ne samo ekskluzivno članovima neformalne skupine već i velikom dijelu publike koja rado pohađa godišnji događaj. Zbog toga ga naravno neću proglasiti antičkim već minucioznim radom, pripovjednim djelom koje se vremenom mijenjalo, prilagođavalo, brusilo da postane cjelinom s karakterom, slikom u koju je vješto uklopljeno stotine komadića puzzli.

Zanimljivo, početna, bazična slagalica započinje trenutkom otkrivanja darkerskog benda The Sisters of Mercy. I postaje dominantnom, tamnom poetikom teksta, metajezikom razumljivim jednoj generaciji koja je iskusila razdoblje otkrivanja težnje prema slobodi, a, paradoksalno, skončava svoje romantičarske snove u rovovima i ratu na evropskom tlu na samom kraju dvadesetog stoljeća. I knjiga koju ćete uskoro držati u rukama, u izdanju Hena com, nema intenciju prikazati obrise ljepšeg vremena, niti postati vodičem kroz vrludanja čitateljima željnih happy enda, jer takva rješenja Zoran u ovom romanu naprosto ne obuhvaća.

Ovdje se ne koristi retorika mitologije pobjednika u ratu, ovo su riječi koje nas upućuju na suprotno – zbilja je neprobojne crne boje, i nitko ne izlazi iz puškačkog iskustva bez trajnih ožiljaka. Nije to tako neobična okolnost, naravno, pa Remaerque je gotovo cijeli svoj opus temeljio na formuli povijesnih događanja u kojima je sudjelovao. Ipak, Žmirićev je pristup temeljen da drugačijoj postavci – pisano je s dugogodišnjom vremenskom udaljenošću, gdje je jasno uspostavljena veza između sadašnje mudrosti i negdašnjeg mlađahnog srljanja, a k tomu, način na koji opisuje traumatične događaje kojima svjedoči glavni junak ni u kom slučaju ne odgovaraju poželjnom modelu branitelja iz aktualnih povijesnih čitanki i tumačenja zbivanja iz devedesetih. Odlična platforma za uporabu termina kontroverzno, nije li?

No, kako da bilo, najnoviji Žmirićev roman je isklesan visoko iznad ambicije da postane zabavnom lektirom. Iako je prohodan, jasan, zavodljiv, svejedno zahtijeva stopostotni mentalni, a ponekad i fizički, napor čitatelja da dovrši započeto. Zaboravite konvencije hrvatskog književnog realizma kad mu pristupite jer teško ćete naći u domaćoj literaturi provokativniju tiradu riječi.

Predstavljanje romana će biti upriličeno u antikvarijatu Ex Libris, Riva Boduli 3b, u srijedu 24. listopada, u 19 sati, uz učešće autora i izdavača knjige. Ulaz se ne naplaćuje, dakako.