Vinil je finil

13.06.2018.

Mrletov let iznad grada

Autor: Vlado Simcich

Ne znam u kolikoj mjeri uspijevate ovih dana ignorirati informacije kojima nas bombardiraju mediji. Mrle je, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, u opasnom znanstvenom naletu ambiciozno krenuo raditi na stroju koji će zvuk pretvoriti u stup soli. Biblijski motiv, pomislili biste, ali ne, nije. Pred dvije godine krenuo je snimati s Trsata zvuk grada Rijeke, ako sam dobro shvatio htio je dohvatiti skladnost i dušu, ili pojednostavljeno 'poloviti' note i vibracije.

Vava - Vinil je finil

Urnebesno zanimljivo, pomislio sam, opet hvata note koje ne postoje i pretače ih u pjesme. Na sve je to nalijepio još i festival Sailor koji će se održati tu kod nas, na Delti, zadnji vikend srpnja. I kako nas život tjera na razne strane, nisam se osobito koncentrirao na njegova objašnjenja, tek okrznuvši jednim dijelom njegove argumente ocijenio sam ih zanimljivim, ali pomalo ludim.

Ne znam u kolikoj mjeri uspijevate ovih dana ignorirati informacije kojima nas bombardiraju mediji. Mrle je, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, u opasnom znanstvenom naletu ambiciozno krenuo raditi na stroju koji će zvuk pretvoriti u stup soli. Biblijski motiv, pomislili biste, ali ne, nije. Pred dvije godine krenuo je snimati s Trsata zvuk grada Rijeke, ako sam dobro shvatio htio je dohvatiti skladnost i dušu, ili pojednostavljeno 'poloviti' note i vibracije. Urnebesno zanimljivo, pomislio sam si, opet hvata note koje ne postoje i pretače ih u pjesme. Na sve je to nalijepio još i festival Sailor koji će se održati tu kod nas, na Delti, zadnji vikend srpnja.

U međuvremenu on i Ivanka zaputili su se u Berlin pa su i ondje stavili mikrofone po gradu ne bi li upili esenciju tog kozmopolitskog središta. Mogao sam samo zamisliti Mrleta kako jurca s mjesta na mjesto, kleči na asfaltu sa slušalicama na ušima i bilježi frekvencije koje dolaze s istoka i zapada, stopljene već gotovo trideset godina u jedan ujedinjeni zvuk, a Ivanka stoji ondje po strani s kišobranom iznad glave štiteći se od sunčevih zraka, piše usput tekst, malo na engleskom malo na njemačkom, a onda sele aktivnosti na najvišu točku Berlina, bez obzira gdje se ona nalazi jer nisam bio pa i ne znam, a on s ispruženom rukom daleko ispred sebe, na selfie sticku drži nekako pričvršćen mikrofon i bilježi nove audio prizore, nervozno ih preslušava jer nikada mu nije dovoljno materijala, ti su mu pejzaži natopljeni brujanjem vozila, tisućama koraka i glasova turista i domorodaca, životnošću i optimizmom, sprema sve to u foldere čudnih naziva i istog trenutka zove nekog u Rijeku i šalje te zapise, da se počne raditi na tonovima, pa će već oni iskipariti neku statuu!

Objasnio je još kako planiraju putovati i po drugim najvećim europskim gradovima i snimati njihove vibracije, te s glazbenicima s tog područja raditi glazbu i zatim sve te glazbenike i vibracije dovesti u Rijeku i predstaviti ih na gore spomenutom ‘mornarskom’ festivalu. Od našeg grada Mrle, ili Mr.Lee (čovjek nikad ne zna kako će se u konačnici predstaviti), će napraviti potpuno novi europski prostor, načinjen od vibracija europskih gradova. Ovaj znanstveno-umjetnički projekt nazvan je, dakle, 'Sailor' ('Mornar'). A Ivanka je dometnula kako joj je fascinantna Rijeka i mornari koji žive ovdje skupa sa svojim obiteljima, i taj njihov gubitak slobode i dobitak slobode na moru i plavetnilu, ju je naveo da napiše priču o mornaru koji je ‘u biti slobodan samo tamo negdje gdje je bez onih koje voli’. Taj joj je paradoks jako zanimljiv, ispričala je Ivanka.

Ivanka i Mrle / Foto: Romano Grozić
Ivanka i Mrle / Foto: Romano Grozić

Međunarodni multimedijalni umjetnički projekt "Sailor - materijalizirani zvuk grada" imao je dosad tri faze, od kojih je prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016. godine, druga se odvijala na Silbi 2017., u sklopu programa SEA Silba Environment Art, dok su ovu posljednju fazu projekta Mrle i Ivanka kreirali u Berlinu, uz gostovanje nekoliko eminentnih glazbenika i stručnjaka za zvuk. Ova faza projekta provodi se u produkciji udruge Mavena i koprodukciji organizacije Mensch Raum Land, a sve uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao i nekoliko međunarodnih partnera. Valjda ćemo stić, da citiram jednog znanog umjetnika.