Vinil je finil

24.08.2017.

Jedina mogućnost – opstanak

Autor: Vlado Simcich

Jednog rujanskog jutra, nedjelja, par mjeseci nakon Černobilskog outanja, prošetao sam novim naseljem Srdoča. Nisam nikog posebno vrebao, već namjenski razgibavao udove. Svako toliko sam zastajao, pa se okretao oko sebe ne bih li pronašao ikakav sadržaj koji bi mi poslužio kao alibi za zadržavanje na tom stranom terenu. I upravo kada sam odlučio odšepesati u smjeru kuće, začuo sam kako netko pokušava odsvirati slide temu In My Time of Dying. Hop!, osjećajući neku vrstu neobične naklonosti prema izvođaču ovih tonova zastao sam na stotinjak metara od zgrade.

Vava - Vinil je finil

Nije to bila nevjerojatna buka, ma jok, više je nedjeljna tišina pripomogla da se električna gitara čuje kilometar daleko. Nedugo, međutim, zatim s prozora je nestalo zvuka. Nasmiješio sam se tome i pretpostavio kako je roditelj i istodobno vlasnik stana imao diktatorskih ovlasti ondje. Žmirkavih očiju pred još uvijek blještavim suncem odmahnuo sam glavom suosjećajući s nesuđenim Jimmyjem. No, samo koji dan kasnije upoznao sam dotičnog svirača. Zdravo, ja sam Pigi, predstavio se simpatični oćalinko. Drago mi je, uzvratio sam. Gle, taman sam okupio bend, probe su nam tu u skloništu, biš došao možda čut nas, neš odsvirat?, pitao je. Ali pa ja jedva da nešto nabadam po gitari, daleko ispod minimalca potrebnog za ulaz u bend, nesigurno sam objasnio. Nema veze, dođi! Imam nekog klinca na bubnjevima, brat od Tonija iz Adriatika, veli mi. Ajde?!, kažem s respektom. I tako, stvarno se nacrtam na zakazanoj lokaciji, ukopčam falšog Strata u pojačalo, drndam akorde, Piggy usput nešto i pjeva, ali baš ništa ne razumijem, a to sam pripisao manjkavosti razglasa u onom stiješnjenom prostoru. Nakon sat vremena zaključim da mi ipak nije tamo mjesto pa se pozdravim s društvom koje je Piggy imenovao s Deborah. Nikad ga nisam pitao jel to možda zbog one sjajne pjesme od Marca Bolana. Bend je egzistirao neko vrijeme i konačno evoluirao početkom devedesetih u The Stuff.

Piggy je tvrdoglavo opstao u igri bez obzira na teške uvjete koji su mu nailazili putem. I nije bilo uzaludno! 1993.godine pulski su entuzijasti, Branimir Slijepčević i Željko Herceg, organizirali nastupni Art&Music Festival, a prvonagrađeni izvođač dobiva pravo na objavu debitantskog albuma i to u okviru najprestižnijeg domaćeg nakladnika, Croatia Records. Punokrvni rokenrol, od kojeg čegrtuše sklupčane u nekoj teksaškoj vododerini love šturu i grizu sve oko sebe, s riječkim potpisom, odnosi nagradu i The Stuff postaju pravim klupskim iznenađenjem. Ipak, na album naziva Majmuni iz sjene, je valjalo pričekati do 1995., a razloge zbog čega se to dogodilo potražit ćete na stranicama Žmirićeve knjige, Riječke rock himne.

Kako buljenje u strop i tapšanje po ramenu nisu Piggyjeve primarne osobine, nakon niza promjena članstva, nastavlja intenzivno nastupanje i objavljivanje novih materijala, a onda se događa najvažnija stvar – u bend, 2011.godine, uvodi svog sina Denija. Momak je dakako rastao u zdravim, motivirajućim okolnostima, pa kad je posegnuo za tatinim Telecasterom, Piggy nije susprezao svoje oduševljenje, potičući Denija da ga rokenrol zgrabi do krajnjih granica i posve obuzme.

I, znate kako vele – pazite što poželite, jer moglo bi se ostvariti! Nekoliko godina kasnije, učenik je preuzeo mjesto i status učitelja, a netko iz uže obitelji Kasapović je izabrao i novo ime za bend, pri čemu je Deni preuzeo na sebe ulogu pjevača i gitariste u grupi odlučnog naziva, One Possible Option. Umjesto da obijaju pragove domaćih klubova koji se nevoljko upuštaju u angažiranje novih imena, One Possible Option se okreću inozemnom tržištu, koristeći pritom, kao i mnogi drugi iz mlađih generacija, engleski jezik. I, zaista, ondje, u bespućima velikih mogućnosti uspijevaju skrenuti na sebe pažnju svojim beskompromisnim izričajem. Naravno, ne radi se o stelarnim dimenzijama uspjeha vidljivim s Marsa, no ipak je riječ o odličnoj platformi koja bi se u bliskoj budućnosti mogla itekako osnažiti i realizirati. Hoće li Piggy izdržati nova iskušenja u koja ga stavlja jabuka s njegova stabla? Nastavci, vjerujem, tek slijede...

Tagovi: