Vinil je finil

27.12.2012.

Deset najdražih mi debija mjesnog rocka

Autor: Vlado Simcich

Prošlost je, potpuno je redundantno dakako to naznačiti ali možda će pomoći u razumijevanju onoga što slijedi, prošla. I ne bi uopće trebalo posezati za njom u svrhu komparacije sa sadašnjim vremenom, događajima i ljudima.

Vinil je finil

Pa iako me to uglavnom nervira (od paradoksa smo sačinjeni, zar ne) uživam čitati razne top liste naj-ovih ili naj-onoga, te sam u tom duhu i složio, prateći isključivo svoja uvjerenja a isprovociran dvama sjajnim nastupnim albumima The Anta (LP) i Moskve (Poligraf) iz 2012. godine, deset dobrih i nezaobilaznih debi izdanja iz lokalnog diskografskog opusa.

Ti su nosači zvuka, kada su se pojavili, u mene prouzročili manji srčani udar. Neki su me čak natjerali posegnuti i za vrećicom smokija. Koje inače nikada ne konzumiram. A volio sam i skakat po dnevnom boravku u ritmu kakvog zgodnog rifa. Uz svaku sam plastiku ubacio i inozemnu referentnu inačicu. Tek radi zabave.

Idu dvije epizode. Evo prve...

10. FIT: Uz Rijeku (1988)

 Dva puta sniman album. Ako ste čitali Žimirićevu knjigu o mjesnim himnama nema se potrebe ponavljati. Druga je verzija, znatno nažalost slabija u snimateljskom i produkcijskom smislu jer valjalo se požuriti, objavljena ubrzano. Možda i ishitreno. No, to me nije spriječilo zauzeti pozitivan stav, u raskoraku, poput Supermena samo s gitarom u ruci umjesto, štajaznam, nekog njegovog obrambenog oružja, čim je krenula potmula tutnjava s uvodnom Rijekom! I to onda onda tumtumtumtumtum ide i ide, polako kreće prema kulminaciji, ali još uvijek zadržava prasak, a onda tres!, načini doboš i adiomare mozgu! Jupi!, je sve što sam uspio registrirati negdje posred svoje utrobe. Nastavio sam pretraživati ploču u potrazi za novim rifovima, bilo čime što bi me održalo u stanju kao da sam našao kontralijek za kriptonit – i uspio sam! Redaju se Uživaj, Vrisni probodi me, Ona dobro zna. Dođe i do Mačke, al prebacim iglu. Pa da.

Svjetski pandan? Ha, pa rekao bih da Fitovcima uopće nisu bili odbojni The Cult s albumom Love, znate ono di je Rain, She Sells Sanctuary i druge... Na njih sam i ja navijački klicao, nećemo se lagati.

Status: nabavljivo na CDu koji objedinjuje prva dva albuma, izdanje PGP RTB (2008)

 

9. XENIA: Kad nedjelja prođe (1983)

Ovaj je album jedan od najslušanijih na mom gramofonu. Sniman je u Švedskoj, privilegija koju si danas neafirmirani bendovi također mogu priuštiti dakako, u nekoliko dana. Neki bi mogli tvrditi da je zbog toga manjkave produkcije, što je uglavnom besmislica, jer producent Tini Varga ulovio je svirački trio u naponu snage, ne petljajući previše s nadosnimavanjima i studijskim trikovima, a osim toga Vrandečićka je toliko autoritativno vladala materijalom da siroviji zvuk gitara, basa i bubnjeva jednostavno nije imao šanse zasmetati i narušiti melodičnost pjesmama. Najmoćnija stvar na albumu: Moja prijateljica. Ne znate točno je li riječ o zavidnoj frendici ili o prvoj lezbijskoj kompoziciji u ex državi! Uh, uh, ko tuljan bih znao lupkati rukama na onaj isprekidani ritam u kiticama, rasklimavit se cijeli ko glava plastičnog pasića nakeljenog na šoferšajbu na refrenima!

Vrlo sličan senzibilitet zabilježili su tri godine ranije Pretendersi na eponimnom albumu, kombinirajući pop, punk i new wave s bazičnom produkcijom. Singl za funkciju repeat: Kid.

Zanimljivo, Vesna je Zagrepčanka, ostali momci su, njih troje, Riječani. Pretendersi su tri Britanca, s američkom pjevačicom.

Status: reizdano kao paket s drugim albumom na jednom CDu, Croatia Records (2011)


8. MORSO: Izlog (2008)

Rijetko koji bend dobiva priliku dvaput realizirati mogućnost objavljivanja debija. E, pa tu novu su priliku odlično iskoristili ex Tha B Inside! Funky koji su promovirali u suhom bazenu na Kantridi, razigrani i veseli poput kakvog ranog Jovanottija, ostavili su drastičnim rezom iza sebe, kidajući sve spone s prethodnim izričajem, i pažljivim kupovanjem vremena. Naime, polako su pripremali materijal, snimali pa odbacivali pjesme, vraćali im se ponovno rearanžirajući ih, osluškujući trendovska kretanja u svjetskoj produkciji i konačno, uz prikladno ime, zagrizli su publiku upravo tamo gdje svaki Stokerov poklonik priželjkuje – u vrat! Obrušili su se na liniju života i nisu popustili, to vam mogu reći! Na trenutke je muzika zabilježana na Izlogu jednostavna, svjetovna i melodična da lakovjerno pomislite u sebi 'pa i ja bi to mog'o', ali onda se dogodi nešto briljantno, jednokratno, tema od koje vam se stisnu prsti grčevito oko naslonjača fotelje, ili mijenjača u autu, u kojoj konzumirate vašu fonoteku i shvatite da se ni ne treba truditi takvo što pokušavati kod kuće sami! Morso su upravo savršeni primjer funkcioniranja benda na razini obitelji – kamogod se koncertno ili studijski ukažu, šire oko sebe ljubav i glazbu (jer takvi su i privatno), a zauzvrat prihvaćaju komplimente skromno, i ne odbijaju lijepo gostoprimstvo. Zvuči kao soundtrack za idealno življenje, zar ne? Možete biti sigurni da će, ako vam tijelo iz nekog razloga zakaže reagirati, obrve poskočiti u ritmu gore-dolje na eponimni singl i na Ne vidim. Iza nastajanja albuma Izlog krije se nekoliko, po mojem skromnom mišljenju i poznavanju moderne produkcije, 21.stoljetnih izvođača poput Interpola, Bloc Partyja i neizostavno Editorsa, ugođenih na molske tonove, a silovitijih od sinkroniziranih jedinstvenih orkestara i nafrljenih heavy gitara! Tamo je mjesto u Morsu.

Status: odmah nabavljivo u Dallas Music Shopu.

 

 7. DISKURZ: U protivnom (2009)

Trio iz garaže sa Škurinja zvuči kao uobičajeni lament za bend. Naoko. Ali ako to izvrnete iz prepreke u prednost, što su Diskurz i napravili, evo šanse za uspjeh. Tako i bi. Nizom gerilskih poteza, upornim nastupima, hrpom snimljenih demosa, stigli su i do prvog mjesta hrvatskog punka! Mlađeg naraštaja, da. I opet se ovaj žanr, najviše zahvaljujući Diskurzu, pokazao izuzetno žilavim i otpornim na smrt (sjećate se one doskočice Punk's not dead), a u kojem je i danas moguće još uvijek, uz arogantni i samouvjereni stav kojeg im nije falilo u vrijeme snimanja i objavljivanja U protivnom, isfurati nešto sasvim nepredvidljivo, britko i svježe. Obračun s politikom, s debelim glavama, i svima koji im nisu po volji, dakle s autoritetima bez pokrića, Diskurz su se neustrašivo, pogleda uperenog daleko u obzor budućnosti i bez obzira na posljedice, uhvatili hrabro u koštac. Kako sumorne teme zvuče kad ih bučno tumače Diskurz najbolje ćete saznati slušanjem albuma.

Od Green Day do Termita i Parafa, Pankrta i Borghesie, Pistolsa i Ramonesa, sve se da iščitati iz priloženog materijala.

Status: izdanje Dallas Records, dakle u butegu i zvizz!

 

6. ONE PIECE PUZZLE: 13 zlatnih hitova (2009)

Ljupka ljubičasta boja omota, zeko bez potočića vas gleda budalasto dok okrećete tu ambalažu, marketinški osvještena naslova albuma, sve upućuje već izvana na dobru zabavu, a samo pak konzumiranje sadržaja odnosno primanje poruka s CDa ne bi trebalo odmagati u poticanju na višu stopu nataliteta u mladih Hrvata! Zvuči zajebano, jel da? Radijski prijateljska kompozicija, ujedno i službeni singl uz pripadajući video uradak, Derem! Rokam! Guzim! je udarnička stvar, ona od koje zadobivate mutantski poriv da se pridružite herojskoj četvorki iz stripa i odete zakrpati sve ozonske rupe oko planeta. Ili jednostavno se postavite kao živi štit pred ovim kvartetom koji valja spasiti uz još neku šačicu izabranih u slučaju armagedona! Uz Malu voćku sumnjam da ćete poželjeti se rastopiti poput pudinga uz vašu bolje polovicu, ma kak'i! Piši kući propalo! E, a onda kad preživite ono između ide LSD! Kad se probudite i iz te noćne more, ošamućeni ćete se pitati koji je dan u tjednu, jer će vam se činiti kao da ste lumpali od kafića do kafića noćima dok vam u ušima još uvijek zuji Neću stat! Neću stat! Neću stat! Ako ste održali ravnotežu na nogama unatoč tih prelijepih trinaest napjeva, onda slijede repete, samo ovaj puta zrnu glasnije. Taman prikladno za uredno narušavanje dobrosusjedskih odnosa.

Uopće se ne usuđujem ponuditi nešto nalik tomu iz inozemstva! Em nisam naslušan, em mi je industro rock metal noiz sklizak teren na kojem bih polomio ama baš sve ekstremitete tik-tak! Jedno je sigurno – nema baš utjecaja Blue Oyster Cult. E.

Status: ima se u svakom shopu, u izdanju Menart.

 U nastavku koji slijedi odmah nakon Nove godine sigurno nećete čitati dal Tko mari za čari, A dan koji  je tako lijepo počeo zaista ima neizvjestan kraj unatoč The best off Embryo...

Tagovi: