U četvrtak, 22. rujna u 19 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će otvorena izložba Jedan dan svaki dan slovačke fotografkinje Zuzane Pustaiove. Izložbom će biti predstavljena istoimena fotografska serija kojom je umjetnica na Rovinj Photodays festivalu 2021. odnijela Grand Prix i godinu nakon obranila doktorsku disertaciju na Akademiji likovne umjetnosti u Bratislavi.

Inscenirane fotografije iz serije Jedan dan svaki dan pokazuju kako običan čovjek odgovara na imperativ životnog stila, indirektno najavljujući njegove uspjehe i promašaje. Promatrajući aktualni društveni krajolik, Zuzana Pustaiová ukazuje na nerealne prohtjeve koje suvremeni model života nameće, od ideologije zdravog života, kulta tijela i socijalne prilagodljivosti, do opće učinkovitosti i društvene odgovornosti. Propušta se ovim temama baviti ozbiljno, saveznici su joj humor i igra pomoću kojih konstruira svijet gdje su pravila podnošljiva, i barem podložna promjenama. Likovi iz serije Jedan dan svaki dan izvrću  idealizirane standarde, u korist životne, obične svakodnevice, u kojoj pronalazimo mnoštvo nesvakidašnjih komičnih detalja kao što su umnoženi umjetni nokti, snop cigareta u ustima, hrpice tampona i toalet papir rola, post-it papirića, letećih komada pizza, papirnatih krinki. Postupak multiplikacije poziva se na neumjerenost zadataka koje svakodnevica nameće, pa svi prizori s fotografija često prekoračuju granice komforne zone i neupadljivo odašilju tračak nelagode.

Serija Jedan dan svaki dan smještena je u srž društvenih procesa u kojima pojedinac, sapet između dviju krajnosti, balansira između pokušaja da udovolji poželjnom ponašanju u zajednici te sklonosti prekoračenju zadanih okvira, koji pod devizom različitosti nastoje uniformirati i pritom neutralizirati nezadovoljstvo. Odbacujući sliku sadašnjosti kao jedine moguće, fotografski rad Zuzane Pustaiove možda prešutno razrađuje sliku budućnosti, provocira zamišljanje i artikulaciju drugih vrijednosti.

Kustosica izložbe je Sabina Salamon.

Više: https://mmsu.hr/dogadaji/zuzana-pustaiova-jedan-dan-svaki-dan/

Zuzana Pustaiová (1990., Levice, Slovačka) jedna je od ključnih pripadnica mlađe generacije slovačkih fotografkinja u usponu. U svom radu istražuje temu obitelji i zamršenosti obiteljskih odnosa, kao i konvencije uloga u društvu. Razotkriva različite kulturne stereotipe vezane uz spol, rod, dob, tradiciju i socijalnu uključenost, što čini duhovitim opažanjima, zdravim humorom i neposrednom ironijom. Doktorirala je 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Dobitnica je više međunarodnih nagrada i priznanja.

Izložbu su podržali Fond za potporu umjetnosti Slovačke, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka, Rovinj Photodays.

Fotografije: Zuzana Pustaiová, iz serije Jedan dan svaki dan

Kada?

22.09.2022. – 23.10.2022.
19:00