I ovog vikenda, u subotu 13. i nedjelju 14. 11., platforma za razvoj zajednice Mjesni odbor Hartera nastavlja s kontinuiranim programom “Kvarterska zimnica” koji će do polovice prosinca kombinirati više od 30-ak aktivnosti raznih formata — šetnji, radionica i ćakula, glazbenih i filmskih programa, predstavljanja održivih praksi te suvremene umjetnosti i kulture, sve u zoni Hartere, Vodovodne i Ružićeve ulice u Rijeci.

Subotnji program

U subotu, od 10 do 14 sati u caffe baru “Skradin” u Vodovodnoj ulici, održat će se radionica “Smećarci” na kojoj će polaznici, bez obzira na uzrast, istražiti kako i od najmanjeg komada smeća stvoriti malu kreaciju. Prošetat će Harterom u potrazi za plastičnim otpadom (mogu ga ponijeti i od kuće), potom će ga oprati u Rječini te zajedno rezati, bušiti, lijepiti i spajati u mala bića iz mašte – Smećarke! Broj polaznika je ograničen, pa se potrebno prijaviti e-mailom na tanjablkv@gmail.com.

Od 10 do 13 sati u prostorijama MO Školjić – Stari grad (Ružićeva 14) održava se radionica izrade “mesožderki” i jesenskih vijenaca od prirodnih materijala. Organizira ju “susjedski” dućan “Modista” iz Ružićeve ulice, namijenjena je svim generacijama, a broj polaznika je ograničen pa se potrebno prijaviti e-mailom na modista.hr@gmail.com.

Nedjeljni program

Događanja se ovog vikenda prelijevaju i na nedjelju.

Od 10 do 15 sati ispred Energane u Ružićevoj ulici održat će se radionica Susjedski komposter, druga u nizu radionica na kojima se izrađuje rotacijski komposter, uči o njegovu korištenju i kompostiranju generalno, a putem se traži zajednica susjeda, urbanih vrtlara i drugih koji će oživjeti prvi susjedski komposter u Rijeci.

U Ružićevoj ulici od 10:30 sati izrađivat će se murali od plastičnih čepova. Vrijedne ruke uredit će i zašareniti prošlogodišnje intervencije u prostoru duž Ružićeve ulice.

Od 11 do 13 sati kod Energane kreće trčanje i čišćenje, tzv. plogging, neobična kombinacija koja se u svijetu već nadaleko prakticira a na riječke ju ulice dovode Torpedo Runners.

Od 15 do 16 sati, s polaskom od “Konta”, predviđena je šetnja s radnim naslovom “Fali…”. Uz vodstvo Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeka, kroz šetnju Školjićem, Vodovodnom i Ružićevom ulicom te Harterom mapirat će se što sve u prostoru nedostaje za ugodnije i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Detektirat će se problemi i uočavati potencijali, sortirat će ih se u  kategorije te stvoriti popis za komunikaciju s nadležnim službama.

Od 15 do 17 sati, također s polaskom od “Konta”, održat će se Biciklistička kritična masa, spontano okupljanje urbanih biciklista kojem je cilj upozoriti na njihovo postojanje u gradu.  Vozit će se centrom grada, a pridružit će im se i skejteri. Sudionici su dužni predočiti covid potvrde.

Od 17 do 18 sati kod Energane će se održati Ćakula o urbanim sportovima, moderirani razgovor o poziciji urbanih sportaša u Rijeci i o njihovim potrebama za javnim prostorom za sport i rekreaciju. Na razgovor su pozvani svi koji javni prostor koriste u sportsko-rekreativne svrhe, bez obzira na sport koji prakticiraju, a cilj je umrežavanje i iznošenje prijedloga za unapređenje uvjeta za bavljenje urbanim sportovima u Rijeci.

Od 18 do 20 sati ispred Energane održat će se i Mini skejterski film festival, u organizaciji Skateboard kluba Primo, koji donosi film “(ne)Volja” Hrvoja Zubovića.

Covid potvrde za zatvorene prostore

Iako se većina programa održava na otvorenom, sve sudionike poziva se da se pridržavaju važećih epidemioloških mjera. Za aktivnosti u interijeru (caffe bar “Skradin”, MO Školjić – Stari grad) molimo pripremite svoje digitalne covid potvrde. U slučaju kiše ili jake bure, radionica Susjedski komposter, Ćakula o urbanim sportovima i Mini skejterski film festival održat će se u skladišnom prostoru u sklopu kompleksa Hartere, za što je također potrebno predočiti covid potvrde.

U programu “Kvarterska zimnica” sudjeluju brojne riječke udruge, inicijative i pojedinci/ke.

Organizatori su platforma za razvoj zajednice MO Hartera i udruga Urbani separe, u suradnji i pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta Kroatien.

Kada?

13.11.2021. – 14.11.2021.
10:00