Mjesni odbor Hartera, zajednica u nastajanju koja stoji iza projekta Kvartera što se do listopada 2020. provodi na širem području Hartere, kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 18. srpnja ponovno poziva na rad i druženje, na događanje U Harteru na Kvarteru, s ciljem predstavljanja nekih od brojnih mogućnosti za koje je prostor Hartere idealan.

Tijekom jutra, od 10 sati, u sklopu programa dječjeg festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, za djecu u dobi od 8 do 12 godina i njihove roditelje bit će održana radionica Hartera – tiskovna ekspedicija, obiteljska ekspedicija prostorom Hartere s fokusom na predmete iz slavne prošlosti bivše tvornice papira, te radionica otiskivanja i crtanja na torbe i majice, za koju su prijave već zaključene.

Planinarsko društvo Kamenjak u prostoru “Planinarskog doma”, predjelu u samom dnu Hartere gdje se nalazi i početak šetnice za Žakalj, od 10 sati za djecu i odrasle organizira dio programa iz njihove Male škole planinarenja, pa će se polaznici baviti izradom planinarskih markacija. Na istom mjestu, također od 10 sati, alpinistički odsjek PD Kamenjak (Urban Hartera Climbing Crew) nastavit će s Malom školom penjanja koju su u Harteri već organizirali početkom srpnja. Polaznici, kojima se preporučuju tenisice s ravnim džonom, uz asistenciju licenciranih vodiča moći će se iskušati u penjanju i spuštanju niz zid Marganova.

Renata Petani iz programa “Kortil uživo” od 16 sati volontere i volonterke poziva da joj se pridruže u čišćenju prostora uz Rječinu, na rubnom dijelu privatnog parkirališta na početku Ružićeve ulice, te kasnije pomognu u oslikavanju buduće klupe koja će na tom mjestu trajno ostati. Ovaj će prostor biti glavna lokacija u danu pa će na njemu glazbu od popodneva puštati Radio Roža. U isto vrijeme kreće i akcija čišćenja Ružićeve ulice i Marganova

U 17 sati s platoa kod Hotela Continental kreće Z bičikletun na Kvarteru, critical mass bike tura do Hartere kojoj je cilj upozoriti na postojanje urbanih biciklista čak i u brdovitom te biciklistima prometno neprilagođenom gradu kakav je Rijeka.

Članovi Skateboard kluba Kvarner na druženje uz njihovu novoizgrađenu “skejtabilnu” klupu pozivaju kod Marganova, od 18 sati, a ponovno priređuju i izložbu fotografija u prostoru.

Od 18 sati Tranzicijska inicijativa Rijeka ljubitelje rada na zemlji i sa zemljom poziva na pomoć pri izradi samonavodnjavajuće gredice, koju će postaviti na istoj lokaciji na kojoj se oslikava klupa “Kortila uživo”; uz Rječinu, na rubnom dijelu parkirališta “Hidro” u Ružićevoj ulici.

U 19 sati počinje vođena šetnja  “Kortila uživo” po povijesti Sušaka i Hartere. Polazak je s platoa kod Hotela “Continental” a završetak kod klupe uz Rječinu u Ružićevoj ulici.

U isto vrijeme ispod baroknog portala, na početku Trsatskih stuba, krenut će se na Ćakulu MO Hartera. Šetat će se sve do ulaza u Harteru i po putu definirati problematične točke, ali i razne potencijale. Na ovaj neformalni sastanak MO Hartera – zajednice u nastajanju, pozvani su svi zainteresirani za aktivno uključenje u projekt i unapređenje kvalitete života ovog dijela grada.

U Vodovodnoj ulici tijekom dana će se street-art umjetnici raditi na izradi velikog murala posvećenog poznatom stanovniku Vodovodne, motociklističkom asu Marijanu Kosiću. Od 19 sati, u sklopu prijateljskog programa Rijeka murala, u Vodovodnoj je zakazan razgovor s umjetnicima muralistima na temu vizualne kulture u javnom prostoru i njenom utjecaju na kvalitetu života građana.

U 20 sati u Ružićevoj uz Rječinu počet će događaj pod nazivom MIKROMOZAIK koji uključuje premijernu projekciju eksperimentalnog kratkometražnog dokumentarca ŽAL (9’’) Mare Prpić, uz pratnju flautiste Lovre Mirtha, zatim audiovizualnu instalaciju u suradnji s umjetnikom OBLIK-om 3 te interaktivnu improvizaciju Lovre Mirtha, Stephany Stefan i prijatelja. Nakon projekcije filma ŽAL uslijedit će razgovor o filmu u kojemu, uz redateljicu, sudjeluju i umjetnici prikazani u filmu: Renata Petani, Marko Zurak i Tanja Blašković.

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano. U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu, Kvart za 5 i Urban Hartera Climbing Crew.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Kada?

18.07.2020.
10:00

Kalendar događanja

Izložba
 • 15.09. – 25.09.
 • (19:00)

Otvorenje izložbe fotografija Trans Balkan

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče...

Detaljnije

Književni susret
 • 18.09.
 • (18:00)

Vrisak: Nada Topić, Damir Zlatar Frey i Vava

Vrisak nam u Export donosi predstavljanja novih knjiga Vlade Simcicha, Damira Zlatara Freya i Nade Topić, a večer se nastavlja u Dnevnom boravku...

Detaljnije

Festival
 • 18.09. – 19.09.
 • (19:00)

Festival održivosti u Parku Vladimira Nazora

Dvodnevni festival uključuje uključuje projekciju filma, predavanja, radionice, cooking show, obilazak botaničkog vrta, program za djecu, glazbeni program i ugostiteljsku ponudu....

Detaljnije

Koncert
 • 18.09.
 • (20:00)

Gala koncert: Karita Mattila

Karita Mattila donosi neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu, a na programu su djela Puccinija, Dvořáka, Wagnera i Sibeliusa...

Detaljnije

Koncert
 • 19.09.
 • (20:30)

“52. stavak” Urbana&4, Ante Gela i gudačkog orkestra

Na koncertu će biti izvedene neke od najpoznatijih pjesama Urbanove karijere, ali s potpuno novim aranžmanima, koje je osmislio gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo....

Detaljnije

Projekcija
 • 19.09.
 • (18:00)

Počinje “Kozala – Kino Lodis”

Sve počinje jam sessionom filmske glazbe u izvedbi inicijative Ritam podzemlja i prijatelja, a nastavlja se projekcijiom filma "Pijana" ulica, riječkog redatelja Marina Lukanovića....

Detaljnije