U petak 26. 8. u 20 sati u sklopu programa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka na boćariji Brajda gostuje poznati hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tvrtko Jakovina (Požega, 2. ožujka 1972.), hrvatski povjesničar, politički savjetnik, autor, sveučilišni pedagog. Napisao je knjige: Socijalizam na američkoj pšenici, Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955 , Treća strana Hladnog rata , Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća/ i uredio knjigu Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslije. Jakovina je autor niza članaka o vanjskoj politici Titove Jugoslavije, hrvatskoj i jugoslavenskoj povijesti 20.stoljeća. Knjige su mu nagrađivane državnim nagradama 2004. i 2014, dobitnik je nagrade Kiklop (2013.) i Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

Knjiga “Treća strana Hladnog rata” temeljiti je pogled iznutra na Pokret nesvrstanih i način na koji je organizacija s više od stotinu država funkcionirala. Za razliku od prvih dviju knjiga Tvrtka Jakovine koje su se bavile temom vanjske politike Jugoslavije od 1945. do 1963. godine, knjiga Treća strana Hladnog rata ne fokusira se isključivo na Jugoslaviju i njezinu vanjsku politiku i fokusira se na Pokretu nesvrstanih. U jedanaest poglavlja knjiga obuhvaća sva ključna zbivanja Pokreta nesvrstanih u vremenu Hladnog rata od početka nastanka Pokreta nesvrtstanih do danas.

Godine 2013. Knjiga “Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća” dobila je književnu nagradu Kiklop u kategoriji publicističke i znanstvenopopularne knjige. Knjiga daje kratak pregled političke povijesti dvadesetog stoljeća. Od Velikoga rata do pada Berlinskoga zida Jakovina je izdvojio upravo događaje i osobe koji su obilježili političku povijest tog vremena.

Broj mjesta uživo na susretu je ograničen stoga je potrebna rezervacija mjesta na mail prijave.programi@gkri.hr.

Ulaz se NE naplaćuje.

Kada?

26.08.2022.
20:00

Kalendar događanja