U organizaciji udruge Drugo more, ovog petka 12. studenog, s početkom u 18:30 sati, održat će se online razgovor Smrtonosni život logistike s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen. Iako je izvorno bio najavljen za srpanj, razgovor je zbog tehničkih poteškoća uzrokovanih nevremenom u Torontu u posljednji trenutak bio odgođen.

Razgovor će moderirati filozof i istraživač Tomislav Medak, a moguće ga je uživo pratiti putem stranice Facebook događaja i Facebook stranice udruge Drugo more.

Cowen je docentica na Odjelu za geografiju i planiranje Sveučilišta u Torontu. U istraživanjima proučava načine na koje različiti sukobi oko infrastruktura definiraju političke krajolike, promatrajući odnose između područja energetike, transporta i sigurnosti, te pokreta i zajednica koji se suprotstavljaju infrastrukturi nepravde i rade na uspostavljanju mogućih alternativa. Duboko posvećena temama društvene pravde i transformacije, Cowen se u radovima najviše bavi politikom infrastrukture, pišući o suburbanizaciji siromaštva, pitanjima rase i prostora, urbanoj sekuritizaciji (pretvaranju nelikvidne imovine i nenaplativih potraživanja u vrijednosne papire koje banke mogu prodavati na tržištu) i uplivu ratova u civilne prostore.

Razgovor s Deborah Cowen održava se povodom objave prijevoda njezine knjige Smrtonosni život logistike: Kartografija nasilja u globalnoj trgovini na hrvatski jezik, što je ujedno i posljednje izdanje biblioteke Rad i misao, čiji su izdavači Jesenski i Turk i Drugo more u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020.

Autorica u knjizi naglašava kako je logistika puno više od – kako je se općenito shvaća – opskrbe robom.

Kao staro vojno umijeće koje je imalo ključnu ulogu u stvaranju globalnog ekonomskog poretka, logistika ne oblikuje samo našu potrošnju, već i naša radna mjesta, urbana okruženja, političke odnose i mnoge druge aspekte života. Davor Mišković iz Drugog mora s Cowen će razgovarati o nekoliko tema koje autorica obrađuje u knjizi, a koje su izuzetno važne u trenutnoj globalnoj i lokalnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, poput sigurnosti opskrbnog lanca i primjene nadzornih tehnologija u logističkim koridorima, smanjenja prava radnika, organizacije urbanog prostora prema potrebama logistike i raznih oblika prilagodbe nacionalnih i međunarodnih zakona u korist cirkulacije robe i kapitala.

Događaj je organiziran u okviru programa Refleks, u sklopu kojeg će se do kraja mjeseca u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) održati predstavljanje trećeg broja GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja (srijeda, 17. studeni, 19 sati), predstavljanje knjige BADco.: Vježbanje nemogućeg autorice Une Bauer (petak, 19. studeni, 19 sati) i razgovor sa sociolozima Željkom Tonković, Krešimirom Krolom, Svenom Marcelićem, autorima publikacije Klasika, punk, cajke: Kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali (petak, 26. studeni, 19 sati).

Kada?

12.11.2021.
18:30