Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog predstavlja video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najutjecajnijih i najpoznatijih suvremenih hrvatskih umjetnica. Čine ju antologijski videoradovi kojima je autorica stekla međunarodni ugled, kao i kritičkim propitivanjem društveno relevantnih tema poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći.

Riječ je o prvoj umjetničinoj video retrospektivi ove zagrebačke umjetnice u Hrvatskoj, a koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući navedene teme u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja od sredine sedamdesetih do recentne povijesti.

Okosnicu retrospektive čini 12 video radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice.

Izložba Make Up – Make Down posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog.

Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica  svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika. U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova te ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas neprestano aktualiziraju.

Kustosice: Branka Benčić i Sabina Salamon
Kustosica filmskog programa: Tanja Vrvilo
Radove su posudili: Kontakt. The Art Collection of Erste Group i Erste Foundation, Beč; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Izložbu su podržali: Rijeka 2020 – EPK, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Kontakt. Umjetnička kolekcija Erste Grupe i Erste Fondacije, Beč. Kolekcija Kontakt je nezavisna neprofitna udruga sa sjedištem u Beču. Njena je svrha potpora i promicanje umjetnosti srednje, istočne i jugoistočne Europe.
Edukacija: Ivana Lučić
Odnosi s javnošću: Jelena Androić
Tehnički postav: Vanja Pužar, Anton Samaržija, Miroslav Šarić

Izložbu prati paralelan program projekcija u Art-kinu Croatia, koji počinje 27. studenoga.
Partneri: Art kino Croatia i Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma.

Otvorenje izložbe Sanje Iveković je u petak, 26. studenoga, u 19 sati.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2022. godine, radnim danom od 12 do 19, subotom i nedjeljom od 12 do 17 sati. Ponedjeljkom i praznikom je zatvorena.

Izložba će biti organizirana u skladu s postojećim mjerama zaštite od pandemije COVID – 19.

Sufinanciraju je Rijeka 2020 – EPK, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Kontakt. Kolekcija Erste Group i ERSTE fondacija. Partneri na filmskom programu su Art-kino Croatia i Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma.

Kada?

26.11.2021. – 05.02.2022.
00:00