U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, u petak, 6. svibnja u 20 sati u Galeriji “Juraj Klović” bit će otvorena samostalna izložba slikara Marijana Mavrića.

Izložba je nastala povodom proslave 3. maja, 80. rođendana autora i Dana oslobođenja Rijeke.

Marijan Mavrić prepoznatljiv je svojim stilom i jedinstvenim opusom. „Ono po čemu se autorski ističe i pozicionira u širem umjetničkom kontekstu specifičnost je poetike rukopisa i kolorita. Za motive odabire primorski krajolik, suglasje krša i mora, ritam zemlje, vegetacije i tragova čovjeka. U najnovijem ciklusu slike su u osnovi apstraktne, bazirane na realnošću sagledavaju kraj kroz metaforu i poetiku. Ponikve i škrape, kamenice, doline, polja, suhozidi i more, osjećajnost i energija sjaje iz njegovih platana punih pozitivizma i ljepote“, piše Jasna Rodin, mr.sc. i dodaje kako je u spoju bogate tradicije slikarstva, posvećeno stvarajući u izolaciji svog atelijera u Grižanama, Mavrić izgradio osobni, prepoznatljiv i kreativan izraz.

Katalog izložbe Marijana Mavrića dostupan je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/wp-content/uploads/2022/05/Katalog-izložbe-Marijana-Mavrića.pdf

O autoru

Marijan Mavrić rođen je 3. svibnja 1942. u Selcu. Grafičku školu završio je u Zagrebu 1960. Prvi put se predstavio 1966. na skupnoj izložbi u okviru slikarske kolonije u Biogradu na moru. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1977. u Crikvenici. Od tada je održao više od 100 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Njegovi brojni radovi nalaze se u javnim prostorima i u privatnom vlasništvu diljem svijeta. Osim slikarstvom bavi se i grafičkim dizajnom. Od 1977. član je HDLU u Zagrebu, a potom i HDLU-a Rijeka, do umirovljenja bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2022. i moći će se razgledati u radno vrijeme Galerije „Juraj Klović“ (Verdijeva 19 b), od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.

Kada?

06.05.2022. – 20.05.2022.
20:00