Iako rođena u Rijeci, Melita Šunjić nikada nije živjela u svom rodnom gradu – njeni roditelji odselili su u Austriju dok je bila beba.

U Beču je stekla obrazovanje, od osnovnoškolskog do doktorata znanosti. Studirala je komunikaciju, započela karijeru u novinarskoj profesiji, a onda 25 godina radila za UNHCR, kao jedna od njihovih međunarodnih glasnogovornica u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku. Od 2018. godine vodi svoju agenciju koja se bavi komunikacijom i istraživanjima na polju migracija (Transcultural Campaigning).

Kad je doznala da će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, odlučila je bolje upoznati svoj rodni grad. U ljeto 2020. godine, iznajmila je stan i provela u Rijeci više od dva mjeseca u kontinuitetu, istražujući i obilazeći mjesta kojih se sjećala ili za njih tek čula. Naravno, posjećujući sva događaje koje je nudio program EPK.

Kao rezultat toga boravka, nastala je knjiga “Europa Erlesen – Kulturhaupstadt Rijeka” (“Odabrana Europa – Prijestolnica kulture Rijeka”). Okarakterizirala ju je kao „ljetnu ekspediciju u moj nepoznati rodni grad“. Knjiga je objavljena u Austriji prošle godine i u Hrvatskoj je tek valja prevesti. Utisci Melite Šunjić o rodnom gradu šarmantni su, ponekad malo kritični, ali u cijelosti vrlo pozitivni, a osim o kulturnim događanjima, riječkoj povijesti, arhitekturi, za grad važnim mjestima, ona piše i o ljudima – Riječanima koje je upoznala i koji su je osvojili.

Rijeci se vratila ove godine ponovo, pa je to prilika da s njom porazgovaramo o njenoj knjizi, o Rijeci viđenoj očima strankinje. Koja to, naravno, nije.

Razgovor s autoricom će se održati u Muzeju grada Rijeke (Trg. Riccarda Zanelle 1/1), u petak, 23. rujna, s početkom u 18 sati.

Kada?

23.09.2022.
18:00