Novinar Jutarnjeg lista Vid Barić objavio je knjigu svojih izabranih reportaža “Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče”.

Riječka promocija knjige održat će se u Morskom Prascu na Kantridi, u ponedjeljak 26. travnja s početkom u 18 sati. O knjizi će s autorom razgovarati Šura Dumanić iz izdavačke kuće Shura publikacije koja je i objavila knjigu te Ervin Pavleković, novinar Novog lista, doktorand humanističkih znanosti i filmski kritičar.

Naslovnica Vrabac protiv dabrova

Naslovnica knjige “Vrabac protiv dabrova”

Knjiga donosi izabrane Barićeve reportaže, prvotno objavljene u izdanjima Jutarnjeg lista (2017. – 2021.). Iza autora je zapaženi prvijenac, satirični roman “Fiumanski, opet lažeš” (Shura publikacije 2020.), u čijem je središtu priča o mladom i nadobudnom tabloidnom novinaru Liviju Fiumanskom. U “Vrapcu”, s druge strane, Vid donosi ono o čemu kroz stranice tog satiričnog romana mašta njegov junak: sabire svoje narativno-literarne novinske reportaže, zapravo živopisne, nefikcionalne priče o ljudima, mjestima i događajima. Kroz knjigu on tako susreće ribouzgajivača u ratu s dabrovima, saksofonista koji razveseljava susjede u doba karantene, čovjeka koji pokušava saditi rižu na obroncima Psunja… ili je, pak, na tragu anonimnog podravskog dobročinitelja koji iz nepoznatih razloga financijski pomaže svoju zajednicu. U jednoj od reportaža, Vid odlazi na otok Drvenik Veliki, kojega su okupirali čagljevi, dok već na idućim stranicama knjige luta potresom uništenim Zagrebom ili tulumari na ilegalnim zagrebačkim partijima usred najtvrđeg lockdowna…

O autoru:

Vid Barić (Rijeka, 1988.) magistrirao je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Živi u Zagrebu i radi kao novinar Jutarnjeg lista. Autor je zbirke satiričnih priča Fiumanski, opet lažeš (Shura publikacije, 2020.) Dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini (Tajna podravskog dobročinitelja, Nedjeljni Jutarnji 10.06.2018.) Piše prozu i novinske tekstove, s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji je profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova kao član međunarodnog kolektiva YOUGOFIRST.

(Vid Barić / Photo by Kristijan Smok, press)

Kada?

26.04.2021.
18:00