U svom literarnom prvijencu  Lunjske štorije, autor Marijan Badurina vraća se u vrijeme djetinjstva i odrastanja u mjestašcu Jakišnica, na otoku Pagu, evocirajući osobne uspomene, ali i običaje i način života koji ili izumire ili je u potpunosti nestao, bilo da se radi o starim receptima ili tehnikama građenja suhozida. Jednostavnim i toplim jezikom, autor se prisjeća mjesta, trenutaka i osoba koje su obilježile njegove najranije godine i skromnog odrastanja u teškim uvjetima, no „koliko god ćete se  nekim pričama sažaliti nad skromnim dječakom koji širom otvorenih očiju otkriva svijet oko sebe, toliko će vas puta jače ugrijati ljubav koju on živi u svojoj obitelji“, stoji u pregovoru knjige.

Marijan Badurina rođen je 1954. godine na Rabu. Djetinjstvo i osnovnu školu proveo na Lunu, u zaseoku Jakišnica kao najmlađi u obitelji, zajedno sa roditeljima i četvero braće i sestara. Nakon završetka osnovne škole seli se u Rijeku i 1969. nastavlja školovanje u Tehničkoj školi koju završava 1973. Školovanje nastavlja na Višoj pomorskoj Školi u Rijeci, a koju završava 1978. Radni vijek je proveo kao inspektor za brodove i terete u međunarodnoj trgovini, radeći za nekoliko Jugoslavenskih, a kasnije i Europskih kompanija, pri čemu je obišao gotovo sve luke Europe, a posao ga je odveo i doVladivostoka i Shangaja.

O knjizi će govoriti autor Marijan Badurina, autorica predgovora knjige Palmina Dujmešić i Milka Šupraha – Perišić, autorica glosara narječja koji se koristi u knjizi.

Tijekom promocije posjetitelji će imati prilike čuti dijelove poglavlja iz knjige te izvedbu tradicionalnih pjesama izvedenih u dvoglasnom pjevanju “na kanat” s područja Luna i Jakišnice na otoku Pagu, u izvedbi pjevača Gorana Vidasa i Jure Samardžije.

Kada?

13.05.2022.
19:00