U srijedu, 3. ožujka, u 12 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, održat će se promocija knjige autora Vjekoslava Bakašuna “Doprinos mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova tijekom lipnja i srpnja 1941.” 

Prisutnima će se uvodno obratiti zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko- goranske županije Dinko Tamarut i rabin Židovske zajednice za RH Luciano Moše Prelević, dok će o knjizi govoriti recenzent i povjesničar prof. dr.sc. Željko Bartulović i autor knjige dr.sc. Vjekoslav Bakašun.

Knjiga je nastala temeljem petnaestogodišnjeg istraživanja dr. Vjekoslava Bakašuna a bavi se do sada malom poznatim činjenicama o spašavanju Židova, mahom iz Zagreba, koji su bili internirani u Kraljevici i koji su se zahvaljujući dijelu mještana Kraljevice i Kostrene uspjeli prebaciti preko Sušaka i Italije do Švicarske te su tako preživjeli Holokaust. 

Dr. Vjekoslav Bakašun poznati je kroničar Kostrene, autor je brojnih knjiga o Kostreni i njezinim žiteljima, osnivač, član i predsjednik brojnih udruga, pokretač i dugogodišnji aktivist društvenog života u Kostreni.

Knjiga je objavljena uz suizdavaštvo Saveza antifaštističkih boraca i antifašista Primorsko – goranske županije i Naklade Kvarner uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, Grada Kraljevice, Općine Kostrena, Primorsko – goranske županije, Koordinacije židovskih općina RH i Židovske općine Rijeka.

Kada?

03.03.2021.
12:00