Polaznici Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA u srijedu, 8. lipnja, u 20 sati, u Filodrammatici premijerno izvode predstavu „Plava ptica“, u režiji Ivane Peranić.

“Plava ptica” predstava je suvremenog kazališta KRILA o ranjivosti i hrabrosti da se uroni u svoje nesvjesno, o onim stvarima koje se kriju u osobnosti čovjeka, u njegovoj neiskazanoj intimi, koja kroz riječi ne može van, te se kovitla kroz pokrete i poprimi oblik svakodnevnice koja se više ne mašta već živi, transformira, inspirira i oslobađa.

Ovo je priča o susretima. O dijeljenju prolaznih trenutaka, raspršenih čestica egzistencije. U posve običnim svakodnevicama vođenih svojim “ja”, ali tek naizgled pravocrtnih linija, uranjamo načas u tuđe svjetove. Okrznemo se pa opet nastavljamo svojom znanom putanjom. Pa se onda opet slučajno dodirnemo, stojeći tako nekome na putu. Usudimo se ponekad zakoračiti u tuđi svijet. Proviriti. Razumijeti. Ostaviti trag na međusobno ispisanim stranicama. U beskonačnim traganjima i nastojanjima, tražeći nepisane dozvole za postojanje u nama i oko nas. Ispreplićemo se i rasplićemo. Zapetljani u svoje i tuđe realnosti. Zapetljani sami u sebe. Katkad se raspetljamo. Ne zadugo. Ulijećemo neumorno iz jednog u drugi čvor, čitav život. Nekad nešto želimo i reći. Nekad i uspijemo. Većinom ne. Riječi su najveći čvorovi. Zato si izričemo riječima neizrecivo. Gubimo se pa opet pronalazimo. Bježimo u samoću. Pa zatim opet susrećemo neko novo i neko staro granje koje se pružilo pred naše stablo.

Nastala je u sklopu edukacijskog programa KRILA za odrasle koji vodi samostalna kazališna umjetnica Ivana Peranić. Njen interes je autentični pokret koji uključuje profesionalna i neprofesionalna izvođačka tijela, kako se nesvjesno manifestira kroz metafore tijela te kako osobni i kolektivni rast možemo ostvariti samo u kontaktu i uz podršku zajednice.

Dojmovi polaznika:

“U meni kao da se skupilo jato plavih ptica i svaka od njih nosi po jednu priču iz moga sjećanja, po jednu želju u kljunu, po jedno osjećanje i potrebu. Ujedinjene me trasformiraju, otvaraju novi put viđenja sebe, donose mi istinsku radost pokreta i duboke preobrazbe, zagrljaja sa dubinama koje me više ne plaše, naprosto prerastam sopstveni kavez.”

“Napravili smo predstavu o plavoj ptici. Svijetlo plavoj, paperjastoj maloj ptici.
Koja nam ponekad postavlja pitanja.
Koja ponekad zna naš odgovor.
Koju ponekad uspijemo čuti.
O ptici koju poneki ponekad pokažu nekome.
Mnogi nikada nikome.
A mi vama.”

Riječ redateljice:

“Istina podvlači crtu, postavlja jasnu granicu i tu onda nema mogućnosti zaplitanja. Ne može se čovjek zaplest u Istinu. Istina je kao svjetlo koje osvjetljava mračne sfere psihe i kad uđemo u osobnu Istinu, put pred nama je jasan i čist. Nema zabluda, nema snatrenja, nema nesporazuma i nema zavlačenja.

Čovjek mora sam sebi dobro pogledati u oči i ogoliti se sam pred sobom, pred svojom dušom pokloniti se do poda i onda tako otvorenih očiju i duše pustiti svoju istinu van, iz kaveza kao pticu, da slobodno leti, bez očekivanja, bez predumišljaja, bez hipoteze. U pravom smislu slobodnu – od prošlosti i od budućnosti.”

Izviđači i autorska ekipa

Redateljica i koreografkinja: Ivana Peranić
Polaznici edukacijskog programa KRILA i izvođači:
Silvija Bumbak, Adnan Duzić, Ivo Grubiša,  Duje Katalinić, Ines Lazarević Rukavina, Nika Miculinić, Diego Martinčić, Sandra Regvar, Mia Rukavina.
Glazba: Enver Krivac
Fotograf: Diego Martinčić
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Logistička podrška: Savez udruga Molekula

Ulaznice

Ulaznice na dan izvedbe mogu se kupiti po 30,00 kuna na blagajni Filodrammatice sat vremena prije početka predstave.

Zbog ograničenog broja ulaznica, obavezne su rezervacije na krila051@gmail.com.

(Foto: Diego Martinčić)

Kada?

08.06.2022.
20:00