U sklopu Festivala održivosti – Nova pravila igre, koji se u online prostoru održava od 7. do 22. prosinca u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva “SMART” iz Rijeke, u ponedjeljak 7. prosinca prvo predavanje u ciklusu pod nazivom „Pogled u održivo susjedstvo – Slovenija“ održat će Rok Kranjc, dizajner ozbiljnih društvenih igara, istraživač, dizajner poslovnih procesa, prevoditelj i urednik te radijski novinar i ekološki aktivist iz Ljubljane.

Rok Kranjc

Rok Kranjc

Od 13:00 sati na platformi Zoom, tijekom predavanja i razgovora koji će se odviti na engleskom jeziku uz moderiranje Igora Bajoka iz SMART-a, Kranjc će zainteresirane uvesti u temu i područje ozbiljnih (društvenih) igara te predstaviti vlastite i druge ozbiljne društvene igre. Razgovarat će se i o gejmifikaciji te korištenju „igre“ i igara kao alata za postizanje pozitivnih društvenih promjena, promjena u obrazovanju, građanskoj participaciji itd.

Bit će govora i o tome kako alternativni narativi političke ekonomije i inicijative kao što je odrast te teorije promjene (kao što je teorija transformativne društvene inovacije) pretočeni u društvene igre mogu postati metoda za izgradnju poželjnih narativa za budućnost.

Ciklus predavanja „Pogled u održivo susjedstvo – Slovenija“ ima za cilj predstaviti primjere dobre prakse koji se u susjedstvu primjenjuju radi ostvarivanja globalnih ciljeva za održivi razvoj. Naredno predavanje, 17. 12. u 9:30 sati, održat će Primož Šporar koji će predstaviti globalni koncept „impaktizacije“ različitih gospodarskih sektora s naglaskom na sektor turizma i industrije odjeće. Istog dana u 11:30 predavanje će održati Tadej Slapnik koji će govoriti o cirkularnoj ekonomiji i korištenju blockchain tehnologije za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja. Posljednje predavanje u ciklusu održat će Davor Buinjac, 22. 12. od 13 sati, na temu Kulturne i kreativne industrije u funkciji održivog razvoja.

Rok Kranjc je istraživač tranzicija na modele održivosti, prevoditelj i organizator obrazovanja na ljubljanskom Institutu za ekologiju, dizajner igara za budućnost i anticipativnih procesa u Futurescraftu, koordinator istraživanja i urednik pri fondaciji P2P, regionalni urednik pri Journal of Futures Studies te pisac i novinar na Radio Študentu. Svim je njegovim aktivnostima zajednički rad na kokreaciji novih modela, poluga i kapaciteta za kolektivno osmišljavanje tranzicijskih procesa koji vode ka pravednoj održivosti.

***

Festival održivosti – Nova pravila igre skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti. Festival je završno javno događanje u sklopu istoimenog projekta Nova pravila igre podržanog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt Nova pravila igre Udruga za razvoj civilnog društva “SMART” kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Udrugom Delta, Centrom za kulturu dijaloga, Društvom “Naša djeca” grada Gospića, Gradskom knjižnicom Rijeka, Srednjom školom Ambroza Haračića, Osnovnom škola Nikola Tesla i Gradom Rijeka.

Prijave za predavanja putem Google obrasca: https://forms.gle/RywHCYFwuRTQLam88

Kada?

07.12.2020.
13:00