Festival Porto Etno koji već šest godina prezentira multikulturalnost Rijeke kroz glazbu i gastronomiju ove se godine ponovno usidruje na Trg Riječke rezolucije, i to od 9. do 11. lipnja.

Glazbeni program predvodi Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku. Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, a dok njezin glas lebdi između Istoka i Zapada često ju se uspoređuje sa Cesariom Evorom i Billie Holiday. Već tradicionalno, na ovom će ju festivalu pratiti kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem. Amira nastupa u četvrtak 9. 6. od 21 sat. Koncert je inicijalno bio predviđen na Trgu Riječke rezolucije, no zbog najave kišnog vremena, preseljen je u Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

Ovogodišnji novitet festivala je uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova
svijeta koji žive i rade u Rijeci u poseban program, gdje će također nastupiti uz Porto Etno Orkestar.

Pod zajedničkim imenom Rijeka’s Music Expats, glazbenici iz Jordana, Španjolske, Azerbajdžana, Irana i Turske nastupit će u petak 10. 6. od 21 sat uz posebnog gosta, turskog glazbenika Ahmeta Barana, virtuoza na Qanunu, arapskom žičanom instrumentu. Uz stvaranje nove Porto Etno tradicije, cilj projekta Rijeka’s Music Expats je i međusobno povezivanje glazbenika i stvaranje novih zanimljivih sadržaja.

U subotu 11. 6. od 11 sati manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete. Porto Etno ove godine djeluje i humanitarno, pa će sav prihod od prodaje porcija koje će se prodavati po 20 kn biti doniran organizaciji UNICEF – za podršku djeci i obiteljima Ukrajine. Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.

Na svakom Porto Etnu poseban je začin folklorni program predstavnika manjina, pa će tako uz gastronomski program u subotu nastupiti i Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ,Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Bošnjačka nacionalna zajednica, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Slovenski dom KPD Bazovica i Zbor Montenegrini, Albanska zajednica PGŽ, Češka beseda, SKD Prosvjeta, gosti Demokratske zajednice Mađara iz Baranje te Riječke Palade.

Gastronomskim događanjima festivala se pridružuje i projekt Fusilli koji se bavi postizanjem integrirane i sigurne holističke tranzicije prema zdravim, održivim, sigurnim, uključivim i troškovno učinkovitim prehrambenim sustavima. U sklopu festivala održat će radionicu kuhanja od ostataka hrane.

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 100 kn za koncert Amire Medunjanin moguće je kupiti online na mojekarte.hr, ili u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka događanja na blagajni na Trgu Riječke rezolucije.

Koncert Rijeka’s Music Expatsa 10. 6. i ulaz na gastro-folklorni program 11. 6. su besplatni.

Kada?

09.06.2022. – 11.06.2022.
21:00