U okviru Ljetne priče iz Benčića, što će se od 17. lipnja do 31. srpnja održavati u riječkom kvartu kulture, bit će održano znanstveno-popularno predavanje POP science: Povratak na Mjesec s Antom Radonićem.

Vrijeme: 29.7. u 19,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve generacije
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ante Radonić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Svi smo se našli u toj situaciji. Gledate prema noćnom nebu i usamljenom Mjesecu te razmišljate – zar nismo već trebali biti tamo? Štoviše, kada je zadnji put Mjesec bio tema dana? Zašto više nije? I najvažnije – kada će opet biti? Odgovore na ta pitanja donosi nam jedna od legendi hrvatske astronomije, Ante Radonić.

O predavaču

Ante Radonić (1951.) je hrvatski astronom. Radonić je rođen u Korčuli, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 1972. godine radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu kao predsjednik planetarija.  Njegova glavna djelatnost je popularizacija astronomije i astronautike, a drži redovite predavanja u planetariju za školske grupe i za građane. Napisao je više od 300 članaka za popularne časopisa, tjednike i dnevne novine. Radio je i za specijalizirane magazine, časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir, časopis hrvatskog prirodoslovnog društva Priroda, dnevne novine Vjesnik i Večernji list.

Ante Radonić je održao više od 500 javnih predavanja o astronomiji, astronautici i raketnoj znanosti. Imao je i preko 300 nastupa na posebnim emisijama na radiju i više od 50 nastupa na TV emisijama. Stalni je koautor tjedne emisije o svemiru Andromeda (od 1996.).

Aktivnost se održava kao dio programa American Cornera Rijeka.

Ljetna priča iz Benčića

Od 17. lipnja pa do 31. srpnja 2024. u riječkom kvartu kulture trajat će prva Ljetna priča iz Benčića, koja donosi raznoliki program s najrazličitijim edukativnim, kreativnim i kulturnim formatima.

“Ljetnu priču iz Benčića” organiziraju Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Muzej grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke te cijelog niza suradnika i partnera.

Detaljan program Ljetne priče iz Benčića dostupan je na gkr.hr ovdje.

Kada?

29.07.2024.
19:00

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije