U prostoru paviljona tržnice Brajda na 1. katu u petak, 14. 6. 2024. s početkom u 19 sati bit će održan panel naziva Antirodni pokreti: istraživanja i otpor, kako bi se osvijestio i raspravio utjecaj antirodnih pokreta na društvo, prava LGBTQIA+ osoba i reproduktivna prava-

Na panelu sudjeluju: Maja Gergorić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tanja Vučković Juroš (Odsjek za sociologiju, FFZG), Hrvoje Šimičević (Novosti), Ana Lovreković (fAKTIV) i Ana Jurčić (Dodirni mi koljena). Panel će moderirati Marta Baradić.

Inicijativa Kino Katarina organizira panel naziva Antirodni pokreti: istraživanja i otpor s ciljem poticanja informirane javne rasprave o antirodnim mobilizacijama te predstavljanja recentnih istraživanja antirodnih pokreta i otpora takvim trendovima.

Cilj panela je upoznati sudionike.ce s osnovnim konceptima, poviješću i repertoarima antirodne mobilizacije te aktualnim opozicijskim borbama i inicijativama. Također, cilj je povezivanje srodnih inicijativa i akterica u zajedničkoj borbi za prava LGBTQIA+ osoba i reproduktivna prava.

Proteklih godina u nizu gradova u Hrvatskoj upravo u ovo doba godine organizira se Hod za kriminalizaciju pobačaja pod geslom Hod za život. U Rijeci, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, organizira se i kontra-prosvjed Hod za slobodu. Odnedavno se u Rijeci održavaju i molitvene akcije Muževni budite.

Ulaz je slobodan.

O panelistima i panelisticama

Tanja Vučković Juroš sustavno istražuje međunarodni i domaći antirodni pokret, a trenutno vodi projekt koji istražuje kako obični ljudi tumače antirodne poruke.

Maja Gergorić uskoro će doktorirati na temu nastanka antirodnih pokreta u postkomunisitčkoj Europi na sociologiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te ima bogato iskustvo u istraživanju napada na reproduktivna prava, o čemu već godinama drži predavanja, vodi radionice, provodi istraživanja i piše znanstvene članke.

Hrvoje Šimičević višestruko je nagrađivan istraživački novinar tjednika Novosti, a valja naglasiti njegov doprinos raskrinkavanju pedofilije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj te tekstove o katoličkim ekstremistima, njihovoj globalnoj umreženosti, financijerima te povezanosti s istaknutim desničarskim političarima.

Ugostit ćemo i riječke i zagrebačke aktivistice – Anu Lovreković, članicu feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, koja se pretežno bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj i Anu Jurčić, dugogodišnju aktivistkinju, trenutno aktivnu i u inicijativi Dodirni mi koljena koja se iz mjeseca u mjesec u Rijeci suprotstavlja moliteljima.

Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva. Hvala Gradu Rijeka, Rijeka Plusu i MMSU-u.

Kada?

14.06.2024.
19:00

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije