Već tradicionalno ljetno gledanje filmova pod zvijezdama u dvorištu kapucinskog samostana ove godine Art-kino započinje prvim danom ljeta u petak, 21. lipnja u 21:30 sati – premijerom domaćeg dokumentarnog filma Šume, šume Renate Poljak koji se prigodno prikazuje uoči nadolazećeg Dana antifašističke borbe.

Riječka premijera filma u Ljetnom Art-kinu održava se u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, a nazočit će joj i redateljica filma Renata Poljak.

Formiran oko četiri glavne priče, film Šume, šume spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki koje su svoju ranu mladost posvetile borbi za slobodu. Nanica (18), koja je umrla još u ratu, iza sebe je ostavila dnevnik. Prije nekoliko godina Marija (87) je dala audiointervju, a preostale dvije živuće protagonistice Hilda (105) i Zdenka (96) strasno svjedoče o svojim ratnim i poratnim iskustvima.

Vješto kombinirajući vrijedne arhivske zapise, impresivne prizore šuma te razgovore s vremešnim, ali nevjerojatno agilnim svjedokinjama vremena, film traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik.

Renata Poljak (1974.) hrvatska je likovna, video i filmska umjetnica. U svom se radu bavi temama hrvatske društvene stvarnosti, kroz kritični, intimni, često autobiografski pristup. Dijalog privatnog i javnog, individualnog i kolektivnog, prošlosti i sadašnjosti u radovima Renate Poljak zauzima posebno mjesto. Njezini su radovi izlagani na domaćim i međunarodnim samostalnim i skupnim izložbama, bijenalima i filmskim festivalima, a dokumentarni film Šume, šume njen je dugometražni dokumentarni prvijenac.

Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena premijera se održava u dvorani Art-kina. Po završetku projekcije i razgovora s autoricom, večer se nastavlja uz prigodno druženje povodom otvorenja Ljetnog Art-kina u Book caffeu Dnevni Boravak.

Ulaznice za premijeru su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kada?

21.06.2024.
21:30

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije