U petak, 28. siječnja, u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, od 18.00 sati do 00.00 sati, očekuje vas još jedna u nizu edukativnih, zabavnih i informativnih Noći muzeja, uz besplatan razgled stalnog postava i zanimljiv online program.

Program u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka

 • 18.00 – 00.00 sata: besplatan ulaz u Muzej za sve posjetitelje

Razgled stalnih postava i izložbi „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“, autorice Milvane Arko-Pijevac, te “Biljni svijet s obje strane zida” skupine autora: Marta Blažević, dr. sc. Željka Modrić Surina i dr.sc. Boštjan Surina.

 • 18.00 – 00.00 sata: digitalni prozor u sadržaje Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.

Virtualni posjet izložbi „Zmije Hrvatske“ autora Griše Planinca i upoznavanje ovih skrovitih i tihih hladnokrvnih ljepotica.

 • 18.00 – 23.00 sati: edukativni kutak „Zmijuganje po muzeju“

Zabavna prirodoslovna avantura namijenjena najmlađim posjetiteljima ovogodišnje Noći muzeja u kojoj će upoznati zmije Hrvatske, pridobiti zmijsku iskaznicu i postati pravi stručnjaci. Kroz pustolovinu će otkriti kako napraviti preparat zmije, istražiti njihovu kožu pod lupom, a za kraj, uz pomoć balona pokušati podignuti papirnatu zmiju s tla.

Autorica i voditeljica: Anita Hodak

Za ulaz Muzej potrebno je predočiti EU digitalnu Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o preboljenju, cijepljenju odnosno testiranju. Broj posjetitelja je ograničen na najviše 8 posjetitelja istovremeno, a vrijeme posjete na 20 minuta. Posjetitelji su obavezni nositi maske (izuzev djece), dezinficirati ruke pri ulasku te održavati međusobni fizički razmak 2 metra.

Online program

Online program se odvija na Facebook stranici @Prirodoslovni.muzej.Rijeka, na poveznici kojoj pristupate klikom na gornji gumb „NOĆ MUZEJA 2022. – poveznica na online program“:

 • 18.00 sati: predstavljanje izložbe „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“

Izložbom „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“ Muzej predstavlja raznovrsnost oblika i boja ove važne skupine morskih organizama, koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i njegovu želju za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebno školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke upravo zbog svoje ljepote.

Autorica izložbe: Milvana Arko-Pijevac
Dizajn izložbe: Artis d.o.o
Fotografije izloženih predmeta i eksterijera: Marko Varljen
Fotografija mekušaca u prirodnom ambijentu: Marinko Babić
Multimedijski sadržaji: Borut Kružić
Ambijentalna glazba uz izložbu: Lado Bartoniček
Voditeljica marketinškog programa: Klara Bukovac

Izložba podržana od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 • 19.15 sati: edukativni nagradni kviz „Nježno blago dubina“

Upoznajte beskralješnjake mekog tijela ovijenog plaštom koji su od davnina vrlo značajni u životu čovjeka. Koje se, pojedine, zanimljivosti kriju iza skupine ovih morskih organizama, mekušaca, saznajte kroz pitanja i odgovore u kvizu u kojem imate mogućnost osvojiti poklon paket Muzeja.

Autorice kviza: Klara Bukovac, Milvana Arko-Pijevac

 • 19.45 sati: Obiteljska radionica „Noćni šašavi znanstvenik“

Zabava u kućnom laboratoriju uz Prirodoslovni muzej Rijeka se nastavlja… Nova istraživačka tema su kristali. Oni su poput pahuljica snijega – jedinstveni i oblikom neponovljivi. Jeste li spremni da zajedno s ukućanima napravite unikatne raznobojne kristale? Zabavna znanost koja se krije iza pokusa jest što možete pojesti njegove rezultate. O, da! Postanite Noćni šašavi znanstvenici, otkrijte, istražite, fotografirajte i podijelite u na Facebook mreži Muzeja vaše uspješne kristalne čarolije.

Autorica: Anita Hodak
Ruke pomagačice: Mara i Lena

 • 20.00 sati: predstavljanje izložbe „Zmije Hrvatske“

Izložba „Zmije Hrvatske“ obuhvaća predstavnike faune zmija Gorskog kotara i Hrvatske, uz pregled osnovnih činjenica  o njihovoj biologiji. Temom izložbe se razvija osjećaj povezanosti s prirodom, uživanje u ljepoti pojavnosti prirodnih oblika živih organizama, u ovom slučaju zmija, kao i razbijanje predrasuda o zmijama. Ujedno se potiče svijest o važnosti očuvanja prirodne baštine našeg gorskog područja i potrebe njene zaštite.

Autor izložbe: Griša Planinc
Autori fotografija: Tomaž Jagar, Erika Ostanek, Griša Planinc, Mladen Zadravec
Organizacija izložbe: dr.sc. Boštjan Surina, dr.sc. Željka Modrić Surina
Dizajn izložbe: Branko Lenić
Edukativni program: Anita Hodak, dr. sc. Željka Modrić Surina
Voditeljica marketinškog programa: Klara Bukovac

Izložba podržana od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

 • 21.00 sati: edukativni nagradni kviz „Bezopasni zmijokviz“

Koja li se sakriva u krošnjama drveća, koja noću luta, a koja se u obrani napuhuje – neka su od pitanja o ljuskastim gmazovima izduženog tijela na koja odgovore možete saznati na izložbi „Zmije Hrvatske“ ili u kvizu gdje možete osvojiti poklon paket Muzeja. Zzzzaigrajte ga!

Autori kviza: Klara Bukovac, dr. sc. Željka Modrić Surina, dr. sc. Boštjan Surina

Kada?

28.01.2022.
18:00

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije