Na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci, u petak, 10. lipnja  organizira se od 9 do 16 sati javnozdravstvena akcija u okviru Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre.

Podršku akciji dat će svojom nazočnošću zamjenik gradonačelnika prof. dr. Goran Palčevski, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić i zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka dr. sc. Diana Maržić koji će u 11 sati obići šator na Trgu 111. brigade HV-a.

Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja. Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega 5 minuta. Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Akciju organiziraju KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci i Hrvatsko gastroenterološko društvo.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života. NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

Kada?

09.06.2022.
09:00