U Galeriji Kortil u ponedjeljak, 17. siječnja, otvara se međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika pod nazivom „GrafičaRI“

Natječaj kojeg od 2013. godine provodi Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, nadovezuje se na bogatu tiskarsko-grafičku povijest Riječke grafičke škole. Natječaj je do sad rezultirao izložbom GrafičaRi s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Povodom obilježavanja 15. godišnjice djelovanja APURi, napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva.

Na natječaj koji je bio otvoren od 20. 4. do 22. 8. 2021. godine zaprimljeno je 246 prijava i 635 radova iz 31 zemlje, a prema odluci Povjerenstva odabrani su radovi 119 autora – 60 studenata i 59 mladih umjetnika, koji će se moći vidjeti na izložbi u Galeriji Kortil.

Međunarodno povjerenstvo činili su Letricija Linardić (Akademija primijenjene umjetnosti u Rijeci), Mario Čaušić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Vilma Bartolić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Breda Škrjanec (Mednarodni grafični likovni center, Slovenia) te tri inicijatorice projekta Ivana Bajcer (APURi), Dajana Radoš (APURi) i Sunčana Simichen (umjetnica).

Na otvorenju izložbe objavit će se i dodijeliti tri novčane nagrade te više pohvala autorima:

STUDENTI

Nagrada – Giovanni Merenda – Italy
Pohvala – Ivana Ivaničić (knjiga umjetnika)  – Hrvatska, APURI
Pohvala – Dominik Višnjić (knjiga umjetnika) – Hrvatska,  APURI
Pohvala – Sara Manninen (knjiga umjetnika) – Finska

MLADI UMJETNICI

Nagrada – Mario Matoković – Hrvatska, Osijek
Nagrada – Agnieszka Lech Binczycka – Poljska
Pohvala – Ioannis Anastasiou (umjetnička grafika) – Grčka
Pohvala – Helena Tahir (umjetnička grafika) – Slovenija
Pohvala – Lucija Mihić (knjiga umjetnika) – Hrvatska
Pohvala – Olesya Dzhurayeva (umjetnička grafika) – Ukrajina
Pohvala – Teodora Micić (umjetnička grafika) – Srbija
Pohvala – Vinicius Libardoni (umjetnička grafika) – Poljska

Provedba natječaja sufinancirana je od strane Sveučilišta u Rijeci – UNIRI projekti za mlade znanstvenike i umjetnike, dok je izložbu u Kortilu podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do 4. veljače, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

U sklopu izložbe bit će organizirani i edukativni programi – radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Provedba natječaja sufinancirana je od strane Sveučilišta u Rijeci – UNIRI projekti za mlade znanstvenike i umjetnike, dok je izložbu u Kortilu podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka.

Kada?

17.01.2022. – 04.02.2022.
19:00