Izložbom „Logo naš svagdašnji, pregled riječkog grafičkog dizajna“ Muzej grada Rijeke nastavlja istraživati ovdašnju gospodarsku povijest. Ovaj put to čini s njezina marketinško-dizajnerskog stajališta. U fokusu je fenomen naziva i logotipova riječkih tvrtki i tvornica, ispričan kroz  nastanak i promjene koje su oni doživjeli u raznim vremenskim segmentima. To je pogotovo zanimljivo imamo li u vidu primjere industrijskih pogona koji se mogu, ili su se sve donedavno mogli pohvaliti svojim dugim radnim biografijama.

Što je logo? Logo, logotip ili zaštitni znak poduzeća je sukus njegova vizualnog identiteta. On je simbolička točka u kojoj se stapaju sve ključne vrijednosti koje poduzeće nastoji promicati, ili barem nastoji stvoriti o sebi takvu sliku. Logo je osobna iskaznica kojom se poduzeće nastoji predstaviti okruženju, zato i važan element njegove prepoznatljivosti na tržištu.

Evolucija naziva i logotipa riječkih tvrtki i tvornica, s obzirom na često dug vijek njihova poslovanja, nije samo informacija o njima. To je istodobno infomacija o društvenim promjenama koje je doživljavao grad kao cjelina. Naročito je to vidljivo tijekom 20. stoljeća. U tih stotinu godina se uprava nad riječkim područjem kontinuirano mijenjala, u prosjeku svakih 15-ak godina, tragom čega su se gotovo u istom ritmu mijenjali nazivi tvrtki, time i njihovi vizualni identiteti i logotipovi. Primjera za to ne manjka, prisjetimo se samo takvih kao što su: Tvornica papira, Ljuštionica riže i tvornica škrobnog štirka, Tvornica čokolade i kakaa, Rafinerija nafte, RIO, Rikard Benčić, PIK, Istravino, 3. maj, Transjug, Jadroagent i brojni drugi.

Priča o riječkim industrijskim logotipima osvrće se i na simboliku pojedinih logotipa, pruža informaciju o njihovim autorima, te reklamnim i oglašivačkim aktivnostima tvornica. Posjetiteljima se zato nudi pogled na raznovrsne predmete iz riječkih pogona, tvorničke memorandume, reklamne materijale i slično, a taj pogled postupno prerasta u povijesni pregled riječkog grafičkog dizajna. Autorica izložbe je Kristina Pandža.

Izložba je postavljena u Palači šećera i otvorena od 8. do 27. studenoga 2022., a može se razgledati od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati. Palača šećera ponedjeljkom je zatvorena.

(Foto: Muzej grada Rijeke press)

Kada?

08.11.2022. – 27.11.2022.
11:00

Kalendar događanja