Od 17. lipnja pa do 31. srpnja 2024. u riječkom kvartu kulture trajat će prva Ljetna priča iz Benčića, koja donosi raznoliki program s najrazličitijim edukativnim, kreativnim i kulturnim formatima za male i velike posjetitelje.

Ovo je prvo ljeto Art-kvarta Benčić koje okuplja Palaču Šećerane s Muzejom grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječju kuća s Art-kinom, Gradskim kazalištem lutaka i Dječjim odjelom Stribor, ali i novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka, a sve su zgrade sada povezane novouređenim okolišem.

Svaki dan nešto novo

“Ovo je ljeto po mnogočemu posebno – prvo je koje u “Benčiću” nije gradilište s dizalicama, prvo s novom dinamičnom knjižnicom i prvo kojeg će niz riječkih ustanova, kreativaca, znalaca (…) od 17. lipnja pa do kraja srpnja gotovo svaki dan ugrađivati neku novu kreativnu ili pametnu nit u taj jedinstveni kvart. Koji neki počinju zvati i parkom što nam je posebno drago”, navodi se u najavi Gradske knjižnice Rijeka.

Ono na što se kroz “Ljetnu priču iz Benčića” ističe kao posebnost su različiti su radionički susreti za sve generacije – bit će tu obnove stolica, sadnje povrća, slikanja, rezanja, blentavosti i ozbiljnosti… Dakle, svega onoga što čini zdraviju svakodnevicu.

Eksperimentirat će se s formom autorskih susreta u jutarnjim satima na neobičnim mjestima, slušati zanimljiva predavanja o znanstvenim temama i povijesti Rijeke, šetati kvartom kroz neuobičajene tematske okvire i upoznavati naš grad. Bit će tu i ležernijih momenata uz filmove, glazbu, kvizove, igru….

Uskoro i festivalski začin

Dio “Ljetne priče iz Benčića” su i festivalski koncepti poput već dobro etabliranog Tobogana, najvećeg dječjeg kreativnog druženja u našoj regiji od 26. 6. do 6. 7. čiji program će biti objavljen u tjednu 10. lipnja.

Ono što je možda najvažnije – i kroz ljetne dane možete na dnevnoj osnovi provesti ugodno vrijeme u novoobnovljenim zgradama – šetnjom kroz prekrasan postav Palače Šećerane, na igri ili kavi u Dječjoj kući, Dječjem odjelu Stribor s akcijom “najčitatelja”, lutanjem između tisuća polica Gradske knjižnice Rijeka u kojoj od 26. 6. pa kroz ljetne mjesece možete posuditi i 5 knjiga odjednom, a Knjižnica će organizirati i posebne čitateljske izazove poput ljetnog čitateljskog maratona koji će nagrađivati pažljive korisnike American Cornera Rijeka.

Rezervirajte svoje mejsto!

Detaljan program dostupan je na gkr.hr ovdje, a s obzirom na to da je na pojedinim događanjima broj sudionika ograničen, ne zaboravite se na vrijeme prijaviti putem online obrasca!

“Ljetnu priču iz Benčića” organiziraju Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Muzej grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke te cijelog niza suradnika i partnera.

Kada?

17.06.2024. – 31.07.2024.
18:00

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije