U okviru Ljetne priče iz Benčića, što će se od 17. lipnja do 31. srpnja održavati u riječkom kvartu kulture, bit će otvorena izložba „Ikonični spomenici Rijeke“, uz susret sa studentima.

Vrijeme: izložba traje od 1. 7. do 31. 7.; 1. 7. u 18,00 susret s kuratorima
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
Dob: za sve generacije
Organizatori: Odsjek za povijest umjetnosti, FFRI
Izvode: dr. sc. Danko Dujmović i studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci
Prijave: ulaz slobodan

Što znači postati ikoničan? Ona u naslovu ove označava nešto što je toliko poznato, popularno i prepoznatljivo da se smatra simbolom koji predstavlja Grad Rijeku. Izložba donosi izbor riječkih građevina, mjesta i spomenika koji u sebi sadrže određene kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti i značenja. Svaka od njih predstavlja sastavni dio svakodnevnog života različitih generacija Riječana. Ovi spomenici utkani u kulturni identitet grada Rijeke i njezinih građan, što znači kako upravo ovi odabrani, ikonični spomenici, čine Rijeku posebnijom i upečatljivijom u odnosu na druge gradove.

Međutim, ova izložba ne donosi sve riječke spomenike koji se mogu smatrati ikoničnima, nego samo probrani izbor studenata diplomskog studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Stoga, prije nego što dođete na našu izložbu, zapitajte se sljedeće: koje ikonične spomenike Rijeke biste vi pridružili ovom nizu?

Izložba je nastajala u okviru kolegija Ikonologije i Muzeologije. Autori tekstova su Lara Blažina, Heda Čabrijan, Karmen Čelica Vlahutin, Luciana Fuks, Kristina Fuks, Sebastijan Jureša, Anna Maria Prendivoj, Helena Renka, Suzana Šebelja Colnar, Sanja Šteković, Maja Turk, Laura Vorić, Lorena Živković. Tekstovi su pripremani pod mentorstvom doc. dr. sc. Danka Dujmovića. Tekstove za izložbu su uredili: Viktor Brusić, Karmen Čelica Vlahutin, Darko Dragosavljević, Kristina Fuks, Sebastijan Jureša, Suzana Šebelja Colnar, Sanja Šteković, Maja Turk. Korištene fotografije su, ili izabrane iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja grada Rijeke, ili uhvaćene od strane studenata.

Ljetna priča iz Benčića

Od 17. lipnja pa do 31. srpnja 2024. u riječkom kvartu kulture trajat će prva Ljetna priča iz Benčića, koja donosi raznoliki program s najrazličitijim edukativnim, kreativnim i kulturnim formatima.

“Ljetnu priču iz Benčića” organiziraju Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Muzej grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke te cijelog niza suradnika i partnera.

Detaljan program Ljetne priče iz Benčića dostupan je na gkr.hr ovdje.

Kada?

01.07.2024. – 31.07.2024.
18:00

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije