Dugometražni prvijenac glumice Nine Violić Baci se na pod riječku premijeru ima u ponedjeljak, 20. lipnja u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu, kao zaključni dio filmskog projekta Kino magistrala koji povezuje Rijeku, Split i Dubrovnik, i donosi premijere novih europskih filmova u partnerska kina duž Jadranske magistrale.

Riječkoj premijeri filma prisustvovat će redateljica Nina Violić, a zbog velikog interesa javnosti već je narednog dana, 21. lipnja u 21:30 sati, u Ljetnom Art-kinu dodana reprizna projekcija filma.

Ova intimna drama prati posljednje trenutke nježnosti, apsurda i zafrkancije prije rastanka jedne obitelji, kroz perspektivu svakog od triju članova: roditelja koji se bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje (Nina Violić i Goran Bogdan) te njihovog šestogodišnjeg sina koji u međuvremenu svoj svijet gradi kroz igru (debitant Bruno Frketić Bajić).

To je film o tome da nismo sposobni vidjeti istinu i kako je sve u što vjerujemo da nam se dogodilo naš subjektivni doživljaj. Zanimalo me koliko mogu graditi priču isključivo kroz psihologiju likova, koliko se ta priča može nadopunjavati kroz njihovu različitost i koliko oni postaju neki potpuno drugačiji likovi kroz pogled drugog lika. Smjestila sam radnju pola sata prije raspada jedne male obitelji. Ta mi je tema bliska jer sam i sama prošla kroz traumu razvoda i osjećaja krivnje što donosim odluku ne samo za sebe nego i za svoju kćer, kaže Nina Violić koja, uz režiju i glavnu ulogu, potpisuje i scenarij filma.

Nisam se htjela žanrovski odrediti, ali možda kroz šalu možemo reći da je to jedan obiteljski film namijenjen svim vrstama obiteljskih odnosa: i funkcionalnog i nefunkcionalnog i potpuno rasutog. Naše macho društvo podrazumijeva ostavljene žene i muškarce koji vode dvostruki život, a iz mojeg iskustva i u krugu ljudi u kojem živim brak napuštaju uglavnom žene, i to ne zato što imaju nekog drugog, nego zato što u većini situacija žele od života više nego njihovi muževi, dodaje.

U sklopu riječke premijere filma, idućeg dana, 21. lipnja u 12 sati u atriju Art-kina održava se razgovorni program Kava s autoricom u kojem sudjeluju redateljica filma Nina Violić, psihologinja Volga Švorinić te moderatorica i novinarka Jelena Jindra. Iz perspektive filma Baci se na pod, razgovor će u fokus staviti problematiku razvoda i njegov utjecaj na djecu. Ulaz na razgovorni program slobodan je za sve posjetitelje.

Nina Violić, rođena Riječanka, cijenjena je i nagrađivana hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica te prvakinja drame HNK u Zagrebu. Scenaristica je i redateljica dvaju zapaženih kratkometražnih igranih filmova Odvajanje (2014) i Janje (2019), od kojih je drugi premijerno prikazan na BFI London Film Festivalu.

Na filmu Baci se na pod surađivali su istaknuti hrvatski profesionalci: direktor fotografije je Vanja Černjul, svjetski priznati snimatelj i član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, pjesmu iz filma potpisuje i izvodi kultni splitski bend The Beat Fleet (TBF), skladatelj glazbe je Filip Šovagović, montažer Vladimir Gojun, scenografkinja i kostimografkinja Ana Savić Gecan, dok scenografiju lutaka i njihovu izradu potpisuje Ana Sekulić.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kada?

20.06.2022.
21:30

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije

Koncert
 • 13.07.
 • (21:30)

Koncert Nine Badrić na Trsatskoj gradini

U okviru Ljeta na Gradini, u drijedu, 13. srpnja, u 21.30 sati, koncert će održati Nina Badrić, jedna od najcjenjenijih hrvatskih pjevačica...

Detaljnije