U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u utorak, 17. svibnja u 12 sati, bit će otvorena izložba „Tišina na sedmercu“, autorice Martine Vargek, kustosice Hrvatskog športskog muzeja.

Izložba, prvi put predstavljena u Zagrebu prigodom obilježavanja 30. godišnjice djelovanja Hrvatskog sportskog saveza gluhih, i riječkoj će publici predstaviti povijest hrvatske rukometne reprezentacije gluhih.

Kroz dvije cjeline – prvu koja prikazuje povijesni razvoj hazene i rukometa u svijetu i Hrvatskoj, i drugu usmjerenu na osnivanje škola za gluhu djecu u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, ali i osnivanje prvih sportskih društava i rukometnih sekcija gluhih – prikazat će se veliki uspjesi ove reprezentacije koja je

do danas osvojila 7 medalja na europskim rukometnim prvenstvima gluhih, 2 zlatne medalje na svjetskim rukometnim prvenstvima gluhih i 12 medalja na Olimpijskim igrama gluhih.

Prve Olimpijske igre gluhih, tada pod nazivom Međunarodne igre gluhih, održane su u Parizu 1924. godine u organizaciji Međunarodnog odbora za sport gluhih. Tek 2001. mijenjaju ime u Olimpijske igre gluhih.

Na XI. Svjetskim igrama gluhih 1969. godine u Beogradu, prvi put se uključuje rukomet kao novi sport, a muška i ženska rukometna reprezentacija osvojile su 1. mjesto. To je bio ujedno i posljednji nastup ženske rukometne reprezentacije dok je muška rukometna reprezentacija nastavila nizati uspjehe.

O tome kako je pandemija koronavirusa utjecala na njihove pripreme za XII. Europsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održalo od 18. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu, na video materijalima opisat će rukometaši Tomislav Bošnjak, Ivan Pajić i Kristijan Živković.

Izložba je audio deskripcijom tekstova, video materijala i trima odabranim predmetima prilagođena slijepim i slabovidnim osobama te je u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe tiskan i katalog na Brailleovom pismu.

Organizatori izložbe su Hrvatski športski muzej, Hrvatski sportski savez gluhih i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a suorganizator Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja 2022.

Kada?

17.05.2022. – 29.05.2022.
12:00