Otvorenje je organizirano samo uz pozivnice, a izložba će za javnost biti otvorena od 14. srpnja, pa sve do 4. rujna.

Spomenik živom čoviku, skraćeno je i ponešto izmijenjeno izdanje izložbe koja je prošle godine bila postavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu. O toj izložbi Ema Botica kaže – „Klovićevi dvori bili su puni posjetitelja, u prvome dijelu prevladavali su tišina i promišljanje, u drugome smijeh i tihi razgovori. Jedan dio izložbe poticao je poniranje u sebe, a drugi, u još jednom činu zbližavanja pred umjetninom, komunikaciju sa svojim bližnjim. Ima i ta tišina i samoća svoje draži, umjetnost i treba ostati vjerna introspekciji, ali čovjekova intima, privatnost ne sastoji se samo od njega samoga. U privatnost su uključeni svi oni koji su mu najbliži, a tu je dimenziju Tisja ponovno otkrila i probudila svojim stvaralaštvom. Možda nije problem u običnom čovjeku, ta Tisja mu je „digla spomenik“. Kada umjetnost nauči stvarati i za svakodnevnog čovjeka, možda će onda i on pokušati bolje razumjeti i druge strane umjetnosti“.

Publika koja je Tisjin rad upoznala putem Facebooka dobila je uvid u karikaturu, osobne i prepoznatljive duhovitosti, koja je zasigurno važan segment, ali samo dio njezinog cjelokupnog stvaralaštva. Na izložbama autorica, osim karikaturom, predstavlja svoj slikarski opus kojim je na likovnoj sceni prisutna već dvadesetak godina. S ovom je činjenicom i Ante Tomić započeo svoj tekst u katalogu riječke izložbe: Opus je Tisje Kljaković Braić dvostruk. Na jednoj strani su slike i skulpture, vrlo poetične. Opazite samo koliko je neba na njima. Dvije trećine slike katkad je samo arija, vjetar i oblaci. Pred tim praznim prostranstvom ljudi su sitni, beznačajni, gotovo bestjelesni…… S druge strane opusa ove autorice su karikature. Tu nema neba, likovi su obično u interijeru i nisu više mršavi. Njih dvoje, jednostavno nazvani “Oni”…

Galerija Kortil će tijekom izložbe Spomenik živom čoviku raditi po ljetnom radnom vremenu – svaki dan (osim praznika) od 9 do 12 sati te od 18 do 21 sat, a ulaz će se naplaćivati 20 kn.

Kada?

13.07.2022. – 04.09.2022.
20:00