Zamišljena i postavljena kao velika instalacija, izložba Plutanje multimedijalnog umjetnika Vanje Babića okuplja video radove, fotografije, zvučni rad i nađene predmete i materijale (smeće, proizvodne viškove) koje umjetnik na različite načine raspoređuje i preklapa u prostoru izložbe.

Tijekom boravka u Rijeci u sklopu rezidencijalnog programa Kamov, autor se fokusirao na granicu kopna i mora (obalu, luku, plaže, lukobran), a sveobuhvatno bavljenje problematikom otpada proširio je na pitanje otpadnih voda i kanalizacijske mreže. Novi video radovi nastaju na potezu od Rive Boduli u smjeru Gata Karoline Riječke i uz šetnicu po lukobranu. Autor primjećuje i kamerom prati raznorodne predmete koji plutaju po površini mora, a uz ispuste otpadnih voda noću snima okupljena jata cipala.

Plastične boce vode preuzete s odlagališta, lightboxevi izrađeni od okvira filtera za zrak koji osvjetljavaju crteže na nađenom indigo papiru ili pak azbest sakupljen na plažama pa uronjen u epoksi smolu oblikovanu pomoću plastične ambalaže u kojoj je kupljena tehnika za izložbe, samo su neki od izloženih objekata. I u sadržaju i u procesu oblikovanja oni odražavaju ustrajnu namjeru umjetnika da čim više iskoristi nađene, odbačene, prekratko korištene predmete, uključujući i elemente zatečene u Muzeju. U susretu s Babićevim objektima i sami se suočavamo s pitanjima koja prate njegov umjetnički proces: otkuda otpad potječe, kamo putuje i od čega je sastavljen.

Kustosica: Kora Girin

Otvorenje izložbe Plutanje“ Vanje Babića je u petak, 10. lipnja, u 19 sati. Izložba se otvara u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u prostoru Kitchen, a realizirana je kao nagrada MMSU umjetniku za rad The South Side of the View izložen na 35. salonu mladih.

(Foto: Vanja Babić)

Kada?

10.06.2022. – 31.07.2022.
19:00