Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke u Guvernerovoj palači u petak, 21. listopada s početkom u 19 u 15 sati otvaraju dugo najavljivane izložbe „Djetinjstvo iza željezne zavjese“.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ zaustavlja se na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s druge strane „zavjese“, za onim što se gledalo u filmovima, časopisima i izlozima trgovina u nedalekom Trstu. Ovo je izložba o djeci koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

Vrijeme otvorenja izložbe nije slučajno odabrano. Ono je generacijama u sada „najboljim“ godinama podsjetnik da je, kad su oni odrastali, u to vrijeme bio prikazivan crtani film koji su, kao djeca željno očekivali. Mnogima naše generacije tih desetak minuta od 19.15 do početka središnjeg dnevnika bilo je prozor u Hollywoodsku produkciju crtanih filmova za djecu, ali i produkcije ondašnjeg istočnog bloka od Gustava (Mađarska), Loleka i Boleka (Poljska), Dašenka (ondašnja Čehoslovačka) i Nu zajc pagadi (ondašnji Sovjetski Savez) ili pak domaća produkcija crtanih dogodovština profesora Baltazara.

Čija god da je bila produkcija, željno smo iščekivali crtiće. Najveće „razočarenje“ ipak je bilo četvrtkom kad smo se nadali da će Stevi Karapandži i Oliveru Mlakaru zagorjeti lonac pa umjesto „kuhanja“ će ipak biti prikazan crtani film – ali to se nikad nije dogodilo. Tako su i Oliver i Stevo mimo svoje volje postali dio odrastanja, na opću tugu ondašnjih klinaca, četvrtkom.

Autori izložbe su Tea Perinčić (PPMHP) i Svetozar Nilović (Peek&Poke), a dizajnerica postava je Vera Ružić – Kabinet 13.

Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023. godine.

Kao pretprogram izložbe „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ dan prije otvorenja, u četvrtak 20. listopada, u 19 i 10 sati, odnosno terminu nekadašnje emisije Male tajne velikih majstora kuhinje, bit će predstavljena knjiga višestruko nagrađivanog chefa Kristiana Kozmića „Kvarnerski pijat“. Ova knjiga predstavlja recepte s područja Primorsko-goranske županije i kvarnersku kuhinju kakva je „nekad bila“. U prisustvu autora, posjetitelji će iz prve ruke čuti o nastanku knjige. Uz žlicu Vegete, posjetiteljima će biti podijeljene porcije koje će skuhati upravo Kristian Kozmić, a tijekom promocije knjige bit će dodijeljena i vrijedna nagrada. Izdavač knjige je Udruga Kvarnerski pijat, urednik Ivan Miletić, a fotograf Petar Kürschner.

Ulaz na oba događanja je besplatan.

O Muzeju računala PEEK&POKE

Muzej računala PEEK&POKE hrvatski je stalni izložbeni postav starih računala i informatičke  tehnologije. Otvoren je za javnost 24. rujna 2007. godine. U ovom postavu izloženo je preko 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na prostoru od tri stotine kvadratnih metara, u centru Rijeke, to je ujedno i najveći takav postav u ovom dijelu Europe. Projekt je iniciran od Udruge ljubitelja računala Calculus u partnerstvu s DIR-om – Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel. Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera – cilj je stvoriti prostor gdje će se mladi spremati za budućnost učeći iz tehnološke povijesti.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske smatra PEEK&POKE inicijativu hvale vrijednom, a potporu je pružio i velik broj udruga.

Kada?

20.10.2022. – 15.05.2023.
19:00

Kalendar događanja