U Galeriji Juraj Klović, u petak, 19. 11. u 18 sati otvara se izložba “Biti žena” četiriju autorica Natalije Borčić, Vlaste Delimar, Luise Ritoša i Yasne Skorup Krneta.

Kako se navodi u opisu izložbe Greta Grakalić Rački, „umjetnice kroz izloške tematiziraju koncept ženstva i društveno-političku poziciju Žene u patrijarhalnoj strukturi te dijele intimno iskustvo vlastitog Ja, mjestimice protkanog kulturalnim silnicama, no s jasnom vizijom mogućnosti otpora i autentičnog osjećaja, zanosa i bijega iz orodnjenih uloga“.

„Natalia Borčić Peuc predstavlja se na izložbi kroz platna velikih dimenzija naziva „#artistmother: neke nove slutnje“, koji problematiziraju majčinstvo. (…) Borčić Peuc u fokus ne stavlja, suprotno uvriježenim očekivanjima, kontakt majke i djeteta, već njegov izostanak. Otuđenje se javlja u procesu žalovanja zbog gubitka stare Ja, dok se novo Ja još ustrojava. Kad se rodi dijete, počinje se rađati i majka – ovom rečenicom mogli bi tematski sažeti slike koje prikazuju čekanje, prilagodbu žene na novi identitet, trapavo formiranje novog (novih) bića u samoći vlastitog doma. (…) Vlasta Delimar predstavlja se sa serijom od osam fotografija „Vizualni orgazam“ iz 1981. godine, odnosno njihovom reinterpretacijom. Fotografije, koje je napravio Jerman, prikazuju lice umjetnice pri orgazmu-zaneseni grč, uspuhanost, smijeh, smušenost. (…) Yasna Skorup Krneta, predstavlja se kroz rad „Spone pamćenja: sjeme vremena“, monumentalne instalacije od čipke koja svijetli u polumraku uz interaktivnu mapu gdje posjetiteljice poziva da same kažu što za njih znači biti žena. Intencija umjetnice je otkrivanje nježnosti i ljepote ženskog senzibiliteta, kao i moći stvaranja unaprijed utkane u pojam Žene, jer „biti žena znači udahnuti život svemu što dotakne. Znači biti odgovorna, empatična, jaka, no istovremeno krhka i nježna“, navodi Grakalić Rački.

„Izložbu „Biti žena” možemo promatrati kao prijenos znanja i životnih iskustava žena koje objedinjuju raspon godina od tridesete do sedamdesete; one su predstavnice dvije različite generacije i četiri desetljeća koja nose sebi svojstvene izazove poput majčinstva, nevidljivosti u svijetu intelektualnog rada, starenja i prava na seksualnu slobodu“, zaključuje se.

Izložba se otvara u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka u sklopu ciklusa “Dijalog na kvadrat”, u kojem članovi HDLU-a na zajedničku izložbu pozivaju umjetnike iz drugih sredina.

Izložba ostaje otvorena do 3. 12. 2021. i može se razgledati u radno vrijeme Galerije Juraj Klović (Verdijeva 19b) od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Posjetitelje se moli da se pridržavaju epidemioloških mjera, odnosno nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke pri ulasku u galeriju i drže propisanu distancu.

Kada?

19.11.2021. – 03.12.2021.
18:00