U Galeriji Studentskog kulturnog centra u petak 23. rujna u 19 sati bit će otvorena zanimljiva diplomska izložba „Interpretacija rada” slikarskih radova Dorije Valković.

Autorica izlaže dva različita slikarska koncepta – mesa i građevinskih radnika u realističnim potezima kista.

Instalacija „Viseće goveđe polovice” sastavljena je od 12 slika ulja na medijapanu s motivima naizgled neugodnog motiva mesa realiziranog na estetični način. Gledateljstvo se time nastoji  odmaknuti od pozitivne ili negativne predrasude na postojeći motiv.

„Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj“ serija je slikarskih radova velikih formata od tehnike uljanih boja na platnu do kombinacije slikarstva, instalacije i scenografije. Stil slikanja teži prema realizmu sa selektivnim odstupanjem od detalja. Radovi prikazuju građevinske radnike u svakidašnjoj sceni rada. Rada kao aktivnog truda koji je značajniji od fizičkog posla, koji podrazumijeva prihvaćanje odgovornosti i savjesnost mogućnosti promijene vlastite okoline, a posljedično i promjene za bolju budućnost.

Izložba je dio projekta koji se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci – Studentskog kulturnog centra.

Izloženi radovi moći će se pogledati do 30. rujna, radnim danom i subotom od 17 do 20 sati (Galerija SKC, OKC Palach).

Ulaz je slobodan.

O autorici

Doria Valković (Rijeka, 1996.) ovom je izložbom magistrirala diplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Slikarskim radom sudjelovala je u programu povodom otvorenja Rijeka EPK 2020. Samostalna je autorica dva mozaika na u sklopu zgrade Filozofskog  fakulteta u Rijeci. Autorica je jednog vanjskog murala i jednog unutarnjeg murala u sklopu dječje bolnice Kantrida zajedno s kolegicom Leom Labrović. Asistirala je u izradi javnog mozaika „Mehanizam“ na Riječkom lukobranu autora Radovana Kunića.

Volonterski je vodila likovne radionice u sklopu Matice umirovljenika te asistirala i vodila slikarske radionice u programu Sveučilišta za 3. dob. Sudjelovala je u projektu „Rusak (pun) kulture“ – umjetnost i kultura u vrtiću i školi te na slikarskoj koloniji posvećenoj Vladimiru Matiljeviću.

Izlagala je na izložbama Pul Kaštela (Trsat), Kulturna baština kao zajednički  nazivnik (FFRI), One su tu (Vinkovci), Art Zagreb. Sudjelovala je u umjetničkoj rezidenciji u sklopu projekta Rise Of Woman, Sajmu studentskih radova (SKC) te u ilustriranju SKC kalendara za 2022. godinu.

(Foto: Doria Valković, “Dvije Dorije preslikavaju apstrakciju“ 2021./22. g., ulje na dasci i platnu, 250 x 200 x 100 cm)

Kada?

23.09.2022. – 30.09.2022.
19:00