Nakon svjetske premijere na renomiranom festivalu u Locarnu, potom regionalne na sarajevskom festivalu te hrvatske premijere filma na jubilarnom, 20. izdanju Zagreb Film Festivala, dugometražni prvijenac Jurja Lerotića Sigurno mjesto, prepun priznanja i nagrada, u riječko Art-kino premijerno stiže u petak, 4. studenog u 20 sati uz gostovanje redatelja filma i producentice Miljenke Čogelja.

Sigurno mjesto u proteklim je mjesecima postiglo izuzetan uspjeh: na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala te tako postao prvi hrvatski filmski naslov koji je u posljednjih 30 godina na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade.

Na Sarajevskom festivalu osvojio je četiri priznanja: dva Srca Sarajeva – za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), kao i nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

Hrvatsko je društvo filmskih djelatnika Sigurno mjesto odabralo za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića. Ova napeta i moćna drama gledatelja suočava s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi.

Ulaznice

Ulaznice za premijeru mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Nakon premijernog prikazivanja, film Sigurno mjesto nalazi se tijekom studenog na redovnom programu Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kada?

04.11.2022.
20:00