U okviru europskog festivala suvremenih kazališnih praksi TranziT u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. kolovoza u 19.45 sati na terasi Kapucinske crkve Gospe Lurdske u Rijeci bit će izvedena lokalna produkcija.

Izvedba na lokaciji autobusnog kolodvora Žabica prvi je dio planiranog triptiha i rezultat je umjetničkog istraživanja “Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom” riječkih umjetnika Ivane Peranić i Žaka Valente. U fokusu istraživanja bio je javni prostor i dijalog s gradom, te promišljanje svojega vlastitog djelovanja unutar toga konteksta. Osluškivali smo koje su granice našeg miješanja u javni prostor kao umjetnika, što tom prostoru treba i kako se mi osjećamo u njemu?

Žabica – ta žila kucavica grada, koja obiluje bojama, oblicima, ritmovima, zvukovima, likovima, dinamikom, a koja strpljivo čeka neku svoju bolju sutrašnjicu? Strpljivo, možda zato jer se sekunde tu nekada čine kao vječnost, a nekada vrijeme kao da je stalo i nikako da prođe. Baš kao u kazalištu! I baš kao da dijelimo sličnu sudbinu! Ili ustvari samo dobro (o)sjećamo jedan drugoga, da nam se čini da smo tako povezani, utopljeni, i da se rastačemo u bilu grada koji nas prepoznaje, koji nas čuje i grli. A mi mu vraćamo svoju ljubav, svoju pažnju i prisutnost.

Poseban je osjećaj plesati u paru na autobusnom peronu i to ne na bilo kojem peronu nego na legendarnoj riječkoj Žabici. Čini mi se da na neki način ona utjelovljuje i personificira grad na Rječini na najtočniji mogući način. Pomalo pretrpana, kaotična, neuređena, pomalo i zapuštena, ali opet puna života i pokreta, mjesto susreta ljudi, putnika, gradskog prometa, mora, industrije, pijanca i pekarskih proizvoda, preopterećena, a istovremeno pusta. Bit će teško zamisliti Rijeku bez nje i zato kada plešem duet na Žabici osjećam kao da plešem s Rijekom u paru.

Ulaz na izvedbu je besplatan, no potrebna je prethodna rezervacija, odnosno prijava na info@krila.org.

Produkcija festivala TranziT: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić

Partner: Plesna mreža Hrvatske

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Primorsko-goranska županija,

Logistička podrška: Savez udruga Molekula, HKD na Sušaku, Galerija Kortil i MMSU Rijeka (Kamov rezidencija)

Medijski pokrovitelji: Novi list, Radio Korzo, Mojarijeka.hr, Kanal Ri

Više saznajte na www.krila.org

Kada?

22.08.2022. – 23.08.2022.
19:30