U sklopu ovogodišnjeg festivala za djecu Tobogan, što se u Rijeci održava od 24. lipnja do 7. srpnja, u Dječjoj kući održat će se petodnevna radionica rada na stripu “Stripaonica, strip nakon korone”.

Vrijeme održavanja: 28. 6. –  1. 7. u 17 i 30
Dob: 7 – 14
Broj polaznika: 10
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Voditelj: Krešimir Špralja
Mjesto održavanja: Dječja kuća (Stribor/Šuma Striborova) 

Da li nas je korona ičemu naučila? Hoće li nam spasti kruna s glave ako sjednemo za stol i posvetimo par dana proučavajući i oponašajući okrunjene glave svjetskog stripa? Može li nam oponašanje poznatih stripaša pomoći da pronađemo vlastiti stil? Postani na par dana šegrt u radionici stripa družeći se čitajući i oponašajući velike majstore stripa!

Radionica stripa u trajanju 4 dana po 90 minuta (blok-sat) namijenjena je djeci od 7 do 14 godina. Cilj je radionice osvijestiti u polaznika izbore pred kojima se nalaze u procesu od ideje do realizacije vlastitog stripa i kvalitete koju pojedini izbori donose jasnoći i uvjerljivosti pripovijedanja, održavanju čiteteljeve pozornosti i dočaravanju ugođaja i svijeta njihovog stripa. Polaznici će svakodnevno čitati dijelove stripova poznatih svjetskih stripaša te će vođenim razgovorom analizirati stripove i promišljati (alternativne) izbore prilikom izrade vlastitih stripova: trenutka (koji će oprizoriti), kadra (s obzirom na prijelaze između kadrova, plan i rakurs, kao i na veličinu, oblik, središte i ravnotežu kadra), tijeka (vođenja čitateljevih očiju, razmještaja kadrova na stranici i elemenata unutar kadra), crteža i riječi (njihova međusobnog odnosa). Usput će upoznavati različite žanrove stripa, jedni druge i sami sebe…

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Peto izdanje festivala

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo peto izdanje manifestacije. Nastao je u sklopu razvoja programskog pravca Dječja kuća kao dio aktivnosti programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Organizatori Tobogana su gradske ustanove u kulturi Art kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, programski partneri na razvoju Dječje kuće.

Kada?

28.06.2021. – 01.07.2021.
17:30